Alcoholverslaving

LIBERTY HOME: ONZE HOLISTISCHE AANPAK OM ALCOHOLVERSLAVING TE OVERWINNEN

De Neerwaartse Spiraal van Alcoholverslaving

Alcoholverslaving kan zich manifesteren als een coping mechanisme voor individuen die te maken hebben met stress, depressie en levensproblemen. Hoewel het aanvankelijk de schijn van comfort kan wekken, leidt alcoholafhankelijkheid vaak tot een gevaarlijke cyclus waarin steeds grotere hoeveelheden nodig zijn om hetzelfde effect te bereiken. Deze neerwaartse spiraal kan leiden tot negatieve gevolgen zoals het verlies van werk, financiële mogelijkheden, familie en vrienden… Hierdoor kunnen individuen geïsoleerd achterblijven. Overmatig gebruik van grote hoeveelheden alcohol leidt bovendien ook tot ernstige gezondheidsproblemen en kan de werking van iemands hersenen evenals die van de organen beïnvloeden. Mensen met een alcoholverslaving merken vaak dat het hun geheugen drastisch wordt beïnvloedt.

De Impact op Relaties en Functionaliteit

Afhankelijkheid van alcohol leidt vaak tot een achteruitgang in persoonlijke en professionele relaties. Individuen kunnen zichzelf alleen vinden en niet in staat zijn hun dagelijkse verantwoordelijkheden uit te voeren. De negatieve impact van de verslaving op werk, familie en sociaal leven neemt toe naarmate het zijn greep verstevigt.

Alcoholverslaving

Herkenning van Afhankelijkheid

Naarmate individuen dieper in de greep van alcoholafhankelijkheid raken, manifesteren zich verontrustende signalen wanneer drinken een dagelijkse constante wordt, ongeacht het tijdstip, en vooral wanneer men alleen drinkt in de plaats van in gezelschap. Hoewel sociale gelegenheden soms kunnen leiden tot overmatig drinken, bestaat er een groot verschil tussen af en toe ‘een glaasje teveel’ drinken en regelmatig excessief alcoholgebruik. De noodzaak van alcohol om te kunnen functioneren wordt steeds duidelijker, en dit vormt een kritiek punt waarop interventie en behandeling onmisbaar worden. Vaak zal de persoon in eerste instantie ontkennen dat er een probleem is, totdat het bewijs onweerlegbaar wordt en verschillende duidelijke tekenen zichtbaar worden.

Deze checklist kan als leidraad dienen voor het herkennen van een alcoholverslaving, zowel bij uzelf als bij iemand die u kent:

 • Drinken van sterke drank op het werk en doen alsof het water is
 • Voortdurend naar alcohol ruiken en mondwater gebruiken of tanden overdreven poetsen om de geur te verbergen
  • Verminderde prestaties
  • Vaak te laat komen op het werk of helemaal niet verschijnen
  • Verwaarlozing van persoonlijke hygiëne en uiterlijk
  • Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen, soms resulterend in persoonlijkheidsveranderingen
  • Sociaal leven draait volledig om alcohol
  • Defensieve reacties wanneer vrienden of familie aandringen op het verminderen van alcoholgebruik of voorstellen om hulp te zoeken
  • Drinken in de ochtend, tijdens de lunch of op andere ongepaste momenten
  • Niet weten wanneer te stoppen met alcohol drinken
  • Een hogere alcohol tolerantie vertonen
  • Impulsieve beslissingen nemen onder invloed, zoals onder invloed autorijden en beweren nuchter te zijn
  • Dronken uit clubs en bars vertrekken en mogelijk met vreemden meegaan
  • Ervaren van negatieve gevolgen van overmatig alcoholgebruik, maar geen verband kunnen zien tussen de overmatige alcoholconsumptie en de gevolgen
  • Anderen de schuld geven en excuses maken voor gevolgen die gemaakt werden door eigen keuzes

Onze faciliteit

Bekijk meer van onze faciliteit, therapieruimtes en tuin.

Onze Kamers

Bekijk meer kamers. Beschikbaar in Gedeeld of Privé.

Voordat je gaat

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Als je geïnteresseerd bent in het ontvangen van nieuws en updates over Liberty Home, vul dan hieronder je gegevens in om aan onze nieuwsbrief toegevoegd te worden. We zouden graag in contact blijven met degenen die dicht bij ons staan om te laten zien waar we mee bezig zijn, de vrijwilligersprogramma’s, dagelijkse activiteiten en positief nieuws!