Cocaïneverslaving

LIBERTY HOME: PRIMAIRE ZORG VOOR HERSTEL VAN COCAÏNEVERSLAVING

Hoe cocaïne het leven van de gebruiker beïnvloedt

Wanneer men aan cocaïne denkt, kunnen “onschuldige” feestomgevingen zoals raves, nachtclubs of concerten in je gedachten komen, maar cocaïneverslaving is een ernstig probleem met potentieel dodelijke bijwerkingen. Het verkrijgen van meer inzicht in deze stof kan helpen om de gevaarlijke aard van deze drug te begrijpen.

Cocaïne is een krachtige drug gemaakt van de bladeren van de Zuid-Amerikaanse cocaplant. De drug ziet eruit als een fijn, wit poeder en is een “lijst II” drug, wat betekent dat het een hoog misbruikpotentieel heeft.

Hoewel cocaïne vaak wordt geassocieerd met snuiven van wit poeder, zijn er verschillende mogelijkheden om deze drug in te nemen. Mensen kiezen verschillende toedieningsmethoden afhankelijk van de impact op het lichaam. Bepaalde methoden van het gebruik van cocaïne zijn gevaarlijker dan anderen en vormen een hoger potentieel risico op verslaving.

Chemische Effecten en Cocaïne Afhankelijkheid

Het gebruik van cocaïne leidt tot de afgifte van dopamine in de hersenen. Het zien van stimuli geassocieerd met het middel, zoals iemand die cocaïne gebruikt, kan dezelfde dopamineafgifte veroorzaken, wat intense verlangens opwekt. Deze verlangens kunnen leiden tot voortgezet gebruik, het ontwikkelen van tolerantie en uiteindelijk lichamelijke afhankelijkheid van de stof. Cocaïne heeft een destructieve en manipulatieve invloed op het beloningssysteem van de hersenen, wat resulteert in een verhoogd gevoel van genot. Helaas is deze euforie van korte duur, wat leidt tot een vicieuze cirkel van herhaald gebruik omdat individuen proberen dat initiële effect te herbeleven.

Cocaïne-afhankelijkheid is een neurologische stoornis die wordt gekenmerkt door ontwenningsverschijnselen wanneer men probeert te stoppen met het gebruik ervan. Dit gaat vaak gepaard met cocaïneverslaving, een complexe bio-psycho-sociale stoornis waarbij het aanhoudende gebruik van cocaïne en/of crack blijft doorgaan ondanks de schade en nadelige gevolgen. Het is daarom van groot belang dat er tijdig een interventie plaatsvindt door medische professionals. Dit wordt aangeboden in de faciliteit van Liberty Primary Care.

COCAÏNEVERSLAVING

Hoe tekenen van cocaïnegebruik te herkennen

Het herkennen van iemand die cocaïne gebruikt, vereist bekendheid met zowel gedragsmatige als fysieke aanwijzingen.

De meest voorkomende tekenen zijn:

 • Verwijde pupillen
 • Verhoogde energie
 • Onvoorspelbaar gedrag

Als stimulerend middel verhoogt het de bloeddruk, hartslag en lichaamstemperatuur. Het kan ook ernstige complicaties veroorzaken waaronder:

 • Hersenbloeding
 • Toevallen
 • Ademhalingsstilstand
 • Beroerte
 • Hartfalen
 • Coma
 • Hersenschade
 • Overlijden

Een snelle herkenning is van cruciaal belang voor snelle interventie.

Onze faciliteit

Bekijk meer van onze faciliteit, therapieruimtes en tuin.

Onze Kamers

Bekijk meer kamers. Beschikbaar in Gedeeld of Privé.

Voordat je gaat

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Als je geïnteresseerd bent in het ontvangen van nieuws en updates over Liberty Home, vul dan hieronder je gegevens in om aan onze nieuwsbrief toegevoegd te worden. We zouden graag in contact blijven met degenen die dicht bij ons staan om te laten zien waar we mee bezig zijn, de vrijwilligersprogramma’s, dagelijkse activiteiten en positief nieuws!