gameverslaving

LIBERTY HOME: VERANDEREN VAN SPELSTRATEGIE VOOR EEN GEZONDER LEVEN

Ontleden Wat Gameverslaving Precies Inhoudt

Wanneer iemand de behoefte voelt om steeds meer tijd te besteden aan het spelen van online games om hetzelfde niveau van plezier te ervaren, vormt dit een duidelijk signaal dat een gameverslaving aan het ontwikkelen is. Het onvermogen om de speeltijd te verminderen en niet succesvol kunnen stoppen met gamen, ondanks de negatieve gevolgen die dit met zich meebrengt, wijst erop dat de gameverslaving grip heeft gekregen.

Gamen begint dikwijls als een vorm van entertainment. Maar wanneer het overdreven veel tijd in beslag neemt en daarnaast het verlangen om deel te nemen aan andere activiteiten of sociale interacties verdwijnt, kan een gameverslaving ontstaan. Deze verslaving kan ernstige gevolgen hebben voor iemands mentale gezondheid en dagelijks functioneren. Het is cruciaal om de oorzaken van gameverslaving te begrijpen, en vroegtijdige herkenning is van vitaal belang om los te komen van de verslaving. Liberty Home Primary Care Facility, gevestigd in België, biedt hulp aan degenen die herstel zoeken van gameverslaving.

Gamen wordt vaak gezien als een vrijetijdsbesteding, maar het kan geleidelijk veranderen in een verslaving wanneer individuen troost, ontsnapping of bevestiging zoeken via de virtuele wereld. De overgang van ’casual’ spelen naar een constante behoefte aan gamen is een duidelijk signaal van een optredende verslaving.

Online gameverslaving kan individuen van verschillende leeftijdsgroepen treffen, maar onderzoeken suggereren dat het vaker voorkomt bij jongere mensen, vooral bij adolescenten en jongvolwassenen. In onze sterk gedigitaliseerde wereld is het gebruikelijk dat ouders schermen gebruiken om hun kinderen rustig of bezig te houden. Helaas kan dit leiden tot een verminderde sociale interactie en een gebrek aan fysieke activiteit. Bovendien kan het onbedoeld leiden tot een latere gameverslaving.

De Impact Van Game Afhankelijkheid Op De Hersenen En Het Dagelijks Leven

Gameverslaving heeft een impact op de hersenen en het dagelijks leven. Online games beïnvloeden de hersenen op een vergelijkbare manier als verslavende drugs, omdat ze de afgifte van dopamine stimuleren, een chemische stof die gedrag versterkt. Dit is een van de redenen waarom online gamen een verslavende stimulus kan zijn.

Wat games zo verslavend maakt, is de meeslepende aard ervan. Virtuele werelden bieden een ontsnapping aan de realiteit en creëren een gevoel van prestatie, “sociale interactie” en een omgeving waarin uitdagingen kunnen worden overwonnen. Deze aspecten dragen bij aan de opwinding die de afhankelijkheid van gamen vergroot.

Daarnaast kunnen bepaalde games de visuele capaciteiten verbeteren. Ze dagen spelers uit om meerdere objecten te volgen, objecten mentaal te draaien, en deze in het geheugen op te slaan en te manipuleren. Dit geldt zelfs voor de minst geavanceerde actie-entertainment games.

Gamingverslaving kan leiden tot neuro-chemische veranderingen in de hersenen. De afgifte van dopamine tijdens het gamen creëert een plezierige ervaring, waardoor de drang om door te blijven spelen wordt versterkt. Na verloop van tijd kunnen deze veranderingen de neurale paden in de hersenen herschikken, wat bijdraagt aan de cyclus van verslaving.

gameverslaving

Wat Gebeurt Er Als Je Verslaafd Raakt Aan Gamen?

Wanneer iemand verslaafd raakt aan gamen, kunnen zich diverse tekenen en symptomen van online gameverslaving (internetgamingstoornis) manifesteren, zoals:

  • Slechte prestaties op school of werk
  • Verminderde sociale interacties
  • Huishoudelijke verantwoordelijkheden worden verwaarloosd als gevolg van overmatig videogamegebruik. Ontwenningsverschijnselen zoals verdriet, angst of prikkelbaarheid duiken op wanneer spellen worden weggenomen of gamen niet mogelijk is.

Hoe stop je met gamen?

Als jij er klaar voor bent of je tiener er klaar voor is om een gameprobleem aan te pakken, kunnen de acht onderstaande stappen helpen om een gameverslaving halt toe te roepen.

  1. Stel een strikte tijdslimiet in voor dagelijks spelen.
  2. Verwijder spelapparaten uit de slaapkamer.
  3. Neem geen spelapparaten mee naar school of werk.
  4. Reserveer tijd om taken te voltooien.
  5. Ga offline voor sociale interacties.
  6. Vraag vrienden en familie om hulp.
  7. Probeer andere stress verlichtende activiteiten.

Zoek behandeling voor gameverslaving. Hier speelt Liberty Home Primary Care Facility in België de belangrijkste rol.

Onze faciliteit

Bekijk meer van onze faciliteit, therapieruimtes en tuin.

Onze Kamers

Bekijk meer kamers. Beschikbaar in Gedeeld of Privé.

Voordat je gaat

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Als je geïnteresseerd bent in het ontvangen van nieuws en updates over Liberty Home, vul dan hieronder je gegevens in om aan onze nieuwsbrief toegevoegd te worden. We zouden graag in contact blijven met degenen die dicht bij ons staan om te laten zien waar we mee bezig zijn, de vrijwilligersprogramma’s, dagelijkse activiteiten en positief nieuws!