Instelling voor Verslavingsbehandeling, Hulp & Zorg

WAT IS VERSLAVING?

Verslavingszorg blijft te vaak taboe. Laten we beginnen met dit te zeggen: je bent niet zwak of ontbreekt aan wilskracht. Je bent niet nutteloos of zwak. Verslaving is een ziekte, een symptoom van onderliggende en vaak complexe problematiek. Het is een ziekte die elk aspect van het dagelijks leven kan overnemen, uit de hand kan lopen en kan leiden tot opsluiting, psychische stoornissen of zelfs de dood.

De samenleving – en misschien zelfs jijzelf – zou kunnen denken dat je verslaving het kernprobleem is. Het is echter vaker een tijdelijke oplossing om andere problemen op te lossen die moeten worden aangepakt. Zo niet, dan zal je verslavingszorg het centrale punt van je leven blijven en zal het je uiteindelijk vernietigen.

Wij weten dat herstellen niet alleen een kwestie is van een einde maken aan je middelenmisbruik. Het gaat om het bereiken van een fundamentele verandering in mindset en gedrag. Als dit onbehandeld blijft, zal verslaving ongetwijfeld leiden tot een constante strijd met jezelf. Het zorgt ervoor dat je geïsoleerd leeft, vaak ontdaan van financiële middelen en zinvolle relaties.

Het is tijd om een stap in de goede richting te zetten. Dat kun je echter alleen zelf doen. Zodra je dat hebt gedaan, staan we met een arm om je heen naast je om je te begeleiden op de weg naar herstel.

Hoe de symptomen van verslaving te herkennen

Het identificeren van de symptomen van verslaving kan een uitdaging zijn, aangezien de symptomen kunnen variëren afhankelijk van de stof of het gedrag dat erbij betrokken is. Hier zijn echter enkele veelvoorkomende symptomen die op een verslaving kunnen wijzen:

Verhoogde tolerantie:

Je kunt merken dat je meer van een stof moet gebruiken of vaker bepaald gedrag moet vertonen om hetzelfde effect te bereiken.

Ontwennings verschijnselen:

Je kunt lichamelijke of psychologische symptomen ervaren wanneer je stopt met het gebruik van een stof of het vertonen van bepaald gedrag.

Verlies van controle:

Je kunt merken dat je niet kunt stoppen met het gebruik van een stof of het vertonen van bepaald gedrag, ondanks negatieve gevolgen.

Cravings:

Je kunt sterke drang ervaren om een stof te gebruiken of bepaald gedrag te vertonen.

Verwaarlozing van verantwoorde lijkheden:

Je kunt verantwoordelijkheden op het werk, school of thuis verwaarlozen als gevolg van het gebruik van een stof of bepaald gedrag.

Doorgaan met gebruik ondanks negatieve gevolgen:

Je kunt doorgaan met het gebruik van een stof of bepaald gedrag ondanks negatieve gevolgen, zoals gezondheidsproblemen, juridische problemen of problemen in relaties.

Veel tijd en geld besteden aan het gebruik van een stof of bepaald gedrag:

Je kunt een aanzienlijke hoeveelheid tijd en geld besteden aan het verkrijgen en gebruiken van een stof of het vertonen van bepaald gedrag.

Opgeven van hobby's en activiteiten:

Je kunt hobby's en activiteiten opgeven die je ooit leuk vond om een stof te gebruiken of bepaald gedrag te vertonen.

Het is belangrijk om te noteren dat het ervaren van een van deze symptomen niet noodzakelijk betekent dat je een verslaving hebt. Echter, als je aanhoudende symptomen ervaart die je dagelijks leven beïnvloeden, is het belangrijk om hulp te zoeken bij een gezondheidsprofessional. Zij kunnen een juiste diagnose stellen en een behandelplan opstellen dat is afgestemd op jouw individuele behoeften.

HIER IS HOE WE HELPEN

We zullen eerlijk zijn: een verslaving overwinnen is geen wandeling in het park. Maar ons veelzijdige programma verzekert je van optimale begeleiding en ondersteuning gedurende je herstel. We zijn gespecialiseerd in verschillende vormen van psychologische behandeling, namelijk Dialectische Gedragstherapie (DGT) en Cognitieve Gedragstherapie (CGT).

Vertrouwen is wat ons team en gemeenschap bijeenhoudt. We zijn erop gericht om je te helpen een realistische re-integratie in je oorspronkelijke omgeving en gemeenschap te bereiken. Daarvoor hebben we jouw actie nodig. Alleen praten is niet genoeg. Re-integratie vereist toewijding, inzet en hard werken. Als je er klaar voor bent, beloven we je op alle mogelijke manieren te ondersteunen.

“Actie is de sleutel. Niemand praat zichzelf in een verslaving, en we kunnen er niet simpelweg doorheen praten.”

Voordat je gaat

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Als je geïnteresseerd bent in het ontvangen van nieuws en updates over Liberty Home, vul dan hieronder je gegevens in om aan onze nieuwsbrief toegevoegd te worden. We zouden graag in contact blijven met degenen die dicht bij ons staan om te laten zien waar we mee bezig zijn, de vrijwilligersprogramma’s, dagelijkse activiteiten en positief nieuws!