Hulp Bij Gokverslaving en Beheer van Symptomen

Wat is gokverslaving?

Gokverslaving, ook wel bekend als gokstoornis, is een psychische stoornis die wordt gekenmerkt door aanhoudend en terugkerend gokgedrag, ondanks negatieve gevolgen.

Mensen met gokverslaving kunnen een onbeheersbare drang voelen om te gokken en kunnen doorgaan met gokken, zelfs wanneer ze het zich niet kunnen veroorloven, wanneer het problemen veroorzaakt op het werk of in hun relaties, of wanneer het leidt tot financiële of juridische moeilijkheden.

Gokverslaving kan ernstige gevolgen hebben, waaronder financiële problemen, juridische kwesties en relatieproblemen. Het kan ook leiden tot psychische problemen zoals angst, depressie en middelenmisbruik.

Gokverslaving wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische, omgevings- en psychologische factoren. De behandeling van gokverslaving omvat meestal een combinatie van gedragstherapieën, financiële begeleiding en ondersteuning van vrienden en familie.

Symptomen van gokverslaving

De symptomen van gokverslaving kunnen verschillen afhankelijk van de ernst van de verslaving, maar enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Overmatig bezig zijn met gokken: voortdurend denken aan gokken, het plannen van de volgende goksessie of manieren vinden om meer geld te krijgen om te gokken.
  • Noodzaak om te gokken met steeds grotere bedragen: steeds grotere bedragen nodig hebben om dezelfde kick of opwinding te krijgen.
  • Onvermogen om te stoppen met gokken: niet in staat zijn om het gokken te verminderen of te stoppen ondanks negatieve gevolgen zoals financiële problemen, relatieproblemen of juridische moeilijkheden.
  • Rusteloosheid of prikkelbaarheid bij het proberen te stoppen met gokken: zich rusteloos, prikkelbaar of angstig voelen bij het verminderen of stoppen met gokken.
  • Achtervolgen van verliezen: blijven gokken in een poging om verliezen terug te winnen, zelfs als dit risico’s met zich meebrengt of geld lenen betekent.
  • Liegen tegen anderen over gokken: het verbergen van de omvang van het gokken voor familie, vrienden of anderen, en liegen over verliezen of schulden.
  • Het in gevaar brengen van relaties of kansen: doorgaan met gokken, zelfs als het problemen veroorzaakt op het werk, in relaties of andere belangrijke gebieden van het leven.
  • Afhankelijk zijn van anderen voor financiële steun: anderen vragen om geld om schulden te betalen of kosten te dekken die verband houden met gokken.

Als u of iemand die u kent symptomen van gokverslaving ervaart, is het belangrijk om hulp te zoeken bij een professionele hulpverlener op het gebied van geestelijke gezondheid of verslaving. Behandeling kan helpen bij het beheersen van symptomen en het verminderen van het risico op ernstige gevolgen die verband houden met gokverslaving.

Omgaan met gokverslaving

Leven met gokverslaving kan moeilijk zijn, maar er zijn strategieën die kunnen helpen om de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Hier zijn enkele suggesties:

Raadpleeg een professional:

Gokverslaving is een behandelbare aandoening en werken met een professionele hulpverlener die gespecialiseerd is in verslaving kan u de tools en ondersteuning bieden die u nodig heeft om uw symptomen te beheersen en herstel te bereiken.

Praktiseer zelfzorg:

Zorgen voor je lichamelijke en emotionele behoeften is belangrijk voor het omgaan met verslaving. Dit kan onder andere het volgen van regelmatige lichaamsbeweging, het eten van een gezond dieet, voldoende slaap krijgen en het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie omvatten.

Creëer een ondersteunend netwerk:

Het omringen van jezelf met ondersteunende vrienden en familieleden kan je helpen om je minder geïsoleerd te voelen en kan emotionele ondersteuning bieden. Het kan ook nuttig zijn om contact te maken met anderen die gokverslaving hebben ervaren via steungroepen of online gemeenschappen.

Ontwikkel copingvaardigheden:

Het leren beheersen van stress en emoties zonder te gokken is een belangrijk onderdeel van herstel. Dit kan het aanleren van nieuwe copingvaardigheden omvatten, zoals mindfulness, diepe ademhaling of afleidingstechnieken.

Adres onderliggende psychologische factoren:

Verslaving wordt vaak in verband gebracht met onderliggende psychologische factoren zoals angst, depressie of trauma. Werken met een therapeut om deze onderliggende problemen aan te pakken kan helpen om uw algehele welzijn te verbeteren en het risico op terugval te verminderen.

Overweeg behandeling met medicatie:

Financiële problemen zijn een veelvoorkomend gevolg van gokverslaving, en samenwerken met een financieel adviseur kan u helpen een plan te ontwikkelen om uw schulden te beheren en financiële stabiliteit te herwinnen.

Onthoud dat herstel van verslaving een reis is en dat het tijd en volharding kan vergen. Wees geduldig en vriendelijk voor jezelf terwijl je werkt aan genezing en onthoud dat het mogelijk is om een vervullend leven te leiden ondanks de uitdagingen van verslaving.

Hier is hoe we helpen

We zullen eerlijk zijn: een verslaving overwinnen is geen wandeling in het park. Maar ons veelzijdige programma garandeert u optimale begeleiding en ondersteuning tijdens uw herstel. We zijn gespecialiseerd in verschillende vormen van psychologische behandeling, namelijk Dialectische Gedragstherapie (DGT) en Cognitieve Gedragstherapie (CGT).

Vertrouwen is wat ons team en onze gemeenschap bijeenhoudt. We zijn vastberaden om u te helpen bij het bereiken van een realistische re-integratie in uw oorspronkelijke omgeving en gemeenschap. Daarvoor hebben we uw actie nodig. Alleen praten is niet genoeg. Re-integratie vereist toewijding, inspanning en hard werken. Als u hiervoor openstaat, beloven we u op elke mogelijke manier te ondersteunen.

“Actie is de sleutel. Niemand praat zichzelf in een verslaving en we kunnen er niet simpelweg over praten om er vanaf te komen.”

Voordat je gaat

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Als je geïnteresseerd bent in het ontvangen van nieuws en updates over Liberty Home, vul dan hieronder je gegevens in om aan onze nieuwsbrief toegevoegd te worden. We zouden graag in contact blijven met degenen die dicht bij ons staan om te laten zien waar we mee bezig zijn, de vrijwilligersprogramma’s, dagelijkse activiteiten en positief nieuws!