Hulp bij Eetstoornissen, Genezing en Ondersteuning Met Hulpmiddelen & Begeleiding

WAT IS EEN EETSTOORNIS?

Een eetstoornis is een geestelijke gezondheidsstoornis gekenmerkt door een abnormale relatie met voedsel en/of lichaamsbeeld. Er zijn verschillende soorten eetstoornissen, waaronder:

Anorexia nervosa: Een stoornis waarbij iemand een intense angst heeft om aan te komen en hun voedselinname sterk beperkt.

Bulimia nervosa: Een stoornis waarbij iemand eetbuien heeft (grote hoeveelheden voedsel in korte tijd consumeert) en vervolgens purgeert (methoden gebruikt zoals braken, laxeermiddelen of overmatige lichaamsbeweging om de calorieën kwijt te raken).

Binge-eating disorder: Een stoornis waarbij iemand regelmatig grote hoeveelheden voedsel in korte tijd consumeert, vaak zichzelf niet onder controle heeft en zich schaamt of schuldig voelt na de eetbui.

Vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis (ARFID): Een stoornis waarbij iemand bepaalde voedingsmiddelen of voedselgroepen vermijdt, wat leidt tot significante voedingstekorten en/of interferentie met hun dagelijks functioneren.

Eetstoornissen kunnen ernstige fysieke en mentale gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder ondervoeding, hartproblemen, spijsverteringsproblemen, angst en depressie. Ze kunnen ook levensbedreigend zijn als ze onbehandeld blijven.

Eetstoornissen zijn complexe aandoeningen die veroorzaakt kunnen worden door verschillende factoren, zoals genetica, omgevingsfactoren en psychologische factoren zoals een laag zelfbeeld, perfectionisme of trauma. Behandeling voor eetstoornissen omvat meestal een combinatie van therapie, voedingsadvies en soms medicatie.

Symptomen van Eetstoornissen

De symptomen van een eetstoornis kunnen variëren afhankelijk van het type eetstoornis, maar enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

Anorexia nervosa:

Extreme gewichtsverlies
Obsessie met calorieën tellen, voedselinname en gewicht
Verstoorde lichaamsbeeld
Weigeren om bepaalde voedingsmiddelen of hele voedselgroepen te eten
Overmatige lichaamsbeweging
Intense angst om aan te komen of dik te worden
Het verliezen van de menstruatiecyclus

Bulimia nervosa:

Eetbuien (grote hoeveelheid voedsel in korte tijd eten)
Purgeergedrag zoals braken, het gebruik van laxeermiddelen of diuretica, of overmatige lichaamsbeweging
Obsessie met calorieën tellen, voedselinname en gewicht
Een gevoel van controleverlies tijdens eetbuien
Preoccupatie met lichaamsvorm en gewicht
Tandproblemen zoals tandbederf of slijtage van het tandglazuur door frequent braken

Binge-eating disorder:

Eetbuien (grote hoeveelheid voedsel in korte tijd eten)
Een gevoel van controleverlies tijdens eetbuien
Eten wanneer men niet hongerig is of tot men zich oncomfortabel vol voelt
Alleen of in het geheim eten uit schaamte of verlegenheid
Zich schuldig, beschaamd of depressief voelen na een eetbui

Vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis (ARFID):

Bepaalde voedingsmiddelen of voedselgroepen vermijden vanwege sensorische problemen of angst voor negatieve gevolgen zoals verstikking of braken
Significant gewichtsverlies of het niet behalen van het verwachte gewicht
Voedingsstoffentekorten
Moeite hebben met eten in sociale situaties
Angst of angstgevoelens rond voedsel of eten

Als u of iemand die u kent symptomen van een eetstoornis vertoont, is het belangrijk om hulp te zoeken bij een medische of geestelijke gezondheidsprofessional. Vroege interventie kan helpen voorkomen dat de aandoening ernstiger wordt en kan de kans op herstel verbeteren.

Omgaan met eetstoornissen

Leven met een eetstoornis kan moeilijk zijn, maar er zijn strategieën die kunnen helpen om de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Hier zijn enkele suggesties:

Zoek professionele hulp:

Eetstoornissen zijn behandelbare aandoeningen, en werken met een mental health professional die gespecialiseerd is in eetstoornissen kan je voorzien van de tools en ondersteuning die je nodig hebt om je symptomen te beheren.

Stel een ondersteuningssysteem in:

Je omringen met ondersteunende vrienden en familieleden kan je helpen om je minder geïsoleerd te voelen en kan je voorzien van emotionele steun. Het kan ook nuttig zijn om contact te maken met anderen die eetstoornissen hebben ervaren via steungroepen of online gemeenschappen.

Praktiseer zelfzorg:

Het verzorgen van je fysieke en emotionele behoeften is belangrijk voor het beheersen van een eetstoornis. Dit kan het omvatten van ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie, het beoefenen van zelfcompassie en het deelnemen aan activiteiten die je vreugde brengen.

Bouw een gezonde relatie op met voedsel:

Leren luisteren naar de honger- en verzadigingssignalen van je lichaam, het ontwikkelen van een evenwichtige en gevarieerde voeding en het herschikken van negatieve gedachten over voedsel kunnen allemaal helpen om je relatie met voedsel te verbeteren.

Pak onderliggende psychologische factoren aan:

Eetstoornissen zijn vaak gekoppeld aan onderliggende psychologische factoren zoals een laag zelfbeeld, angst of trauma. Samenwerken met een therapeut om deze onderliggende problemen aan te pakken kan helpen om je algehele welzijn te verbeteren.

Overweeg medicatie:

Medicatie kan nuttig zijn bij het beheersen van symptomen van bijkomende aandoeningen zoals angst of depressie, die vaak voorkomen bij mensen met eetstoornissen.

Onthoud dat herstel van een eetstoornis een reis is en dat het tijd en volharding kan kosten. Wees geduldig en vriendelijk voor jezelf terwijl je werkt aan genezing en onthoud dat het mogelijk is om een vervullend leven te leiden ondanks de uitdagingen van een eetstoornis.

Hier is hoe we helpen

We zullen eerlijk zijn: omgaan met een geestelijke gezondheidsstoornis is geen gemakkelijke taak. Ons uitgebreide programma biedt u echter de begeleiding en ondersteuning die u nodig heeft tijdens uw herstel. We zijn gespecialiseerd in verschillende vormen van psychologische behandeling, zoals Dialectical Behavioral Therapy (DBT) en Cognitive Behavioral Therapy (CBT).

Vertrouwen is essentieel voor ons team en onze gemeenschap, en we zijn toegewijd om u te helpen een realistische re-integratie in uw oorspronkelijke omgeving en gemeenschap te bereiken. Het is echter belangrijk om te weten dat dit inspanning en hard werken van uw kant vereist en dat we van u verwachten dat u zich aan het proces committeert. Als u bereid bent om er hard aan te werken, beloven we u op elke mogelijke manier te ondersteunen.

“Actie is essentieel. Niemand praat zichzelf in een verslaving, en we kunnen er niet simpelweg met woorden uit praten.”

Voordat je gaat

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Als je geïnteresseerd bent in het ontvangen van nieuws en updates over Liberty Home, vul dan hieronder je gegevens in om aan onze nieuwsbrief toegevoegd te worden. We zouden graag in contact blijven met degenen die dicht bij ons staan om te laten zien waar we mee bezig zijn, de vrijwilligersprogramma’s, dagelijkse activiteiten en positief nieuws!