Bekijk deze website in: Engels

Ik leidde een leven in constante angst. Angst voor oordelen, angst voor de toekomst, angst voor anderen… Hoewel mijn actieve verslaving zes jaar duurde, had ik altijd al het gedrag en de denkwijze van dat van een verslaafde. Al sinds ik een kind was. Obsessie en fantasie maakten deel uit van mijn identiteit. Mijn verslaving bracht me naar duistere plaatsen – stelen, bedrog, manipulatie, schulden, het verliezen van jobs, het pijn doen van familie en vrienden en het verlies van respect voor mijn lichaam.

Na drie jaar waarin ik drie halve pogingen had ondernomen om clean te worden, belandde ik in een toestand waarin de drugs en alcohol niet meer werkten. Mijn excuses waren op, mijn leven in lag in duigen, ik had geen geld meer op mijn naam staan en ik wist niet hoe ik zonder middelen moest leven. Ik was wanhopig op zoek naar een verandering.

Na twee maanden primaire behandeling kwam ik aan bij Liberty Home met een grote neplach op mijn gezicht in een poging de angst en bezorgdheid te verbergen die ik had omdat ik niet wist wat de toekomst zou brengen. Ik werd verwelkomd met liefde. Ik besef nu dat ik het geschenk van wanhoop had gekregen. Mijn obsessie met gebruiken en drinken verdween heel snel. Het ging nooit echt om het middel. Ik kwam er pijnlijk genoeg achter dat ik met het echte probleem achterbleef… mezelf. Mijn begeleider hielp me om dit onder ogen te zien – mijn gedrag, denken, handelen en ego. Toen het enige wat ik wilde doen vluchten en mezelf verstoppen was, gaven Vincent en de Liberty medewerkers me zorg en medeleven, zonder oordeel en met veel geduld. Ze lieten me zien dat het oké is om kwetsbaar te zijn. Sterker nog, ze moedigden het aan en omarmden het.

Liberty en Vincent lieten werkelijk geen hulpmiddel onbenut. We werkten door de schade van verslaving, trauma’s uit mijn kindertijd en seksuele trauma’s heen en we hadden ook contact met mijn familie en vrienden. Toen Liberty mijn thuis werd, verdween de neplach en werd mijn ‘ware ik’ onthuld – ik leerde hoe het is om een authentiek persoon te zijn. Door in Liberty te wonen, leerde ik dingen waarvan ik op dat moment niet eens wist dat ze nodig waren om een gezond leven te leiden – grenzen, echte eerlijkheid, acceptatie van anderen en empathie.

Tijdens hun re-integratieprogramma werkte Vincent niet alleen intensief mee naar de zoektocht naar mezelf, maar begeleidde en ondersteunde me ook bij de praktische elementen van het re-integratieprogramma. Het begeleiden en ondersteunen bij de praktische elementen van het opnieuw opbouwen van mijn leven, zoals het vinden van een baan, budgetten opstellen om financieel onafhankelijk te worden en het vinden van een huis in mijn nieuwe stad.

Terwijl dit harde werk gebeurde, ervaarde ik ook hoe het is om echt te leven, weer plezier te hebben en oprecht te lachen. Ik voelde me veilig. Liberty was de moeilijkste, maar ook één van de gelukkigste tijden van mijn leven.

Vandaag de dag heb ik, dankzij Liberty Home, een fulltime baan als directeur van een reclamebureau, studeer ik psychologie, heb ik passies en hobby’s en ben ik een gelukkig mens. Ik help anderen en mijn relaties zijn sterker en gezonder dan ooit tevoren. Ik ben niet langer in oorlog met mezelf. Ik besta niet langer gewoon in de wereld. Ik zeg altijd dat Liberty Home mijn leven niet gered heeft. Alleen ik heb dat gedaan. Wat het echter wel deed, is me helpen een mooi, authentiek en duurzaam leven op te bouwen dat ik me nooit had kunnen voorstellen. Een leven waarvan ik niet eens wist dat ik het wilde of nodig had.

Liberty heeft me geholpen om de persoon te worden die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Maar het belangrijkste is dat de plek me echt heeft bevrijd.