Behandeling van Drugsverslaving Met Gespecialiseerde Zorg En Begeleiding

Wat is drugsverslaving?

Een middelenmisbruikstoornis, een andere naam voor drugverslaving, is een aanhoudende en vaak terugkerende aandoening van de hersenen die wordt gekenmerkt door obsessief drugsgebruik ondanks de negatieve gevolgen.

Verslaving omvat veranderingen in het beloningscircuit van de hersenen, wat kan leiden tot sterke drugsverlangens en een verminderd vermogen om van natuurlijke beloningen zoals voedsel, gezelschap of hobby’s te genieten. Veranderingen in oordeel, besluitvorming en zelfbeheersing kunnen ook door verslaving worden veroorzaakt.

Voorgeschreven geneesmiddelen, illegale drugs en alcohol zijn slechts enkele van de vele stoffen die betrokken kunnen zijn bij drugsverslaving. Het kan leiden tot een breed scala aan fysieke en mentale gezondheidsproblemen, zoals leverschade, hartziekte, geestelijke gezondheidsproblemen zoals angst en depressie, en sociale problemen zoals huwelijksconflicten of juridische problemen.

Drugverslaving kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetische, omgevings- en sociale factoren. De behandeling van drugverslaving omvat meestal een combinatie van gedragstherapieën, medicamenteuze behandeling en ondersteuning van vrienden en familie.

Symptomen van drugverslaving

De symptomen van drugverslaving kunnen verschillen afhankelijk van de gebruikte stof, de ernst van de verslaving, en individuele factoren zoals genetica en omgevingsfactoren. Echter, enkele veelvoorkomende symptomen van drugverslaving zijn:

  • Compulsief drugsgebruik: Drugs gebruiken zelfs wanneer het problemen veroorzaakt op het werk, op school of thuis, en zelfs wanneer het uw gezondheid en veiligheid in gevaar brengt.
  • Verlangens: Sterke drang of verlangens om drugs te gebruiken, die kunnen worden getriggerd door bepaalde mensen, plaatsen of situaties.
  • Verlies van controle: Het gevoel hebben dat u niet in staat bent om drugsgebruik te controleren of te beperken, en meer gebruiken dan bedoeld of gedurende een langere periode dan bedoeld.
  • Fysieke afhankelijkheid: Terugtrekkingsverschijnselen ervaren zoals misselijkheid, hoofdpijn, tremoren of zweten bij het stoppen met drugsgebruik.
  • Tolerantie: Meer van de drug nodig hebben om de gewenste effecten te bereiken.
  • Verwaarlozing van andere activiteiten: Verminderde interesse in andere activiteiten of hobby’s die ooit leuk waren, en meer tijd en energie besteden aan het verkrijgen en gebruiken van drugs.
  • Doorgaan met drugsgebruik ondanks negatieve gevolgen: Drugs blijven gebruiken, zelfs als het problemen veroorzaakt met relaties, financiën, werk of gezondheid.
  • Veranderingen in gedrag: Veranderingen in stemming of gedrag, zoals toegenomen prikkelbaarheid, agitatie, angst of plotselinge stemmingswisselingen.

    Als u of iemand die u kent symptomen van drugverslaving ervaart, is het belangrijk om hulp te zoeken bij een medisch of geestelijk gezondheidsprofessional. Vroegtijdige interventie kan de kansen op herstel verbeteren en het risico op ernstige gezondheidsproblemen verminderen.

Omgaan met drugsverslaving

Leven met drugsverslaving kan uitdagend zijn, maar er zijn strategieën die kunnen helpen bij het beheersen van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Hier zijn enkele suggesties:

Raadpleeg een professional:

Drugsverslaving is een behandelbare aandoening en werken met een medisch of geestelijke gezondheid professional kan u voorzien van de tools en ondersteuning die u nodig heeft om uw symptomen te beheren en herstel te bereiken.

Praktiseer Zelfzorg

Het verzorgen van je fysieke en emotionele behoeften is belangrijk voor het omgaan met verslaving. Dit kan onder meer het volgende omvatten: regelmatig bewegen, een gezond dieet volgen, voldoende slaap krijgen en ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie beoefenen.

Creëer een ondersteuningsnetwerk:

Het omringen van jezelf met ondersteunende vrienden en familieleden kan je helpen om je minder geïsoleerd te voelen en kan je emotionele steun bieden. Het kan ook nuttig zijn om contact te maken met anderen die verslaving hebben ervaren via steungroepen of online gemeenschappen.

Ontwikkeling van copingvaardigheden

Het leren omgaan met stress en emoties zonder te vertrouwen op drugs is een belangrijk onderdeel van herstel. Dit kan het leren van nieuwe vaardigheden omvatten zoals mindfulness, diepe ademhaling of afleidingstechnieken.

Adresseren van onderliggende psychologische factoren:

Verslaving wordt vaak gekoppeld aan onderliggende psychologische factoren zoals angst, depressie of trauma. Samenwerken met een therapeut om deze onderliggende problemen aan te pakken kan helpen om uw algehele welzijn te verbeteren en het risico op terugval te verminderen.

Overweeg medicamenteuze ondersteunde behandeling:

Medicijnen kunnen worden gebruikt om cravings en ontwenningsverschijnselen te helpen beheersen, wat uw kansen op succesvol herstel kan vergroten.

Onthoud dat herstel van verslaving een reis is en dat het tijd en volharding kan vergen. Wees geduldig en vriendelijk voor jezelf terwijl je werkt aan genezing en onthoud dat het mogelijk is om een vervullend leven te leiden ondanks de uitdagingen van verslaving.

Hier is hoe we helpen

We zullen eerlijk zijn: het overwinnen van verslaving is geen eenvoudige taak. Ons veelzijdige programma biedt u echter optimale begeleiding en ondersteuning tijdens uw herstel. We zijn gespecialiseerd in verschillende vormen van psychologische behandeling, namelijk Dialectische Gedragstherapie (DGT) en Cognitieve Gedragstherapie (CGT).

Vertrouwen is essentieel voor ons team en onze gemeenschap. We zijn vastberaden om u te helpen een realistische re-integratie in uw oorspronkelijke omgeving en gemeenschap te bereiken. Daarvoor hebben we uw actie nodig. Alleen praten is niet genoeg. Re-integratie vereist toewijding, inzet en hard werken. Als u hiertoe bereid bent, beloven wij u op elke mogelijke manier te ondersteunen.

“Actie is de sleutel. Niemand praat zichzelf in verslaving, en we kunnen er niet simpelweg doorheen praten.”

Voordat je gaat

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Als je geïnteresseerd bent in het ontvangen van nieuws en updates over Liberty Home, vul dan hieronder je gegevens in om aan onze nieuwsbrief toegevoegd te worden. We zouden graag in contact blijven met degenen die dicht bij ons staan om te laten zien waar we mee bezig zijn, de vrijwilligersprogramma’s, dagelijkse activiteiten en positief nieuws!