Belang van sociale re-integratiezorg:

Belang van sociale re-integratiezorg:

Aangezien herstel wordt gezien als een levenslang proces, wordt een herstellende patiënt altijd intern gezien als een ‘herstellende’ alcoholist/gebruiker van middelen, hoewel ‘hersteld’ kan worden gebruikt als een algemene beschrijving voor het publiek, een verslaafde van welke soort dan ook wordt nooit echt hersteld , en moet constant werken om de driften te bestrijden als ze een normaal leven willen behouden.

Sociale re-integratie verwijst naar het volhouden van onthouding van alcohol- en/of ander drugsgebruik. De term wordt vooral geassocieerd met wederzijdse hulpgroepen en andere twaalfstappenprogramma’s en verwijst naar het proces van het bereiken en behouden van nuchterheid. Maatregelen voor sociale re-integratie zijn bedoeld om de sociale uitsluiting van huidige en voormalige drugsgebruikers te voorkomen of om te keren, maar ook om het herstelproces te vergemakkelijken en de resultaten die tijdens de behandeling zijn bereikt te ondersteunen, en ook om problematische drugsgebruikers of herstellende gebruikers te beschermen tegen verdere sociale uitsluiting en om hen bij hun integratie-inspanningen. Het is absoluut noodzakelijk dat we individuen eerlijke kansen en hulpmiddelen bieden die efficiënt, adequaat en acceptabel zijn, zowel voor henzelf als voor hun sociale omgeving.

Drugsgebruik beïnvloedt vele aspecten van het leven, waaronder gezin en relaties, huisvesting, onderwijs en werkgelegenheid, en het kan ook in verband worden gebracht met sociale en verdere economische uitsluitingen. Dat is wat in veel gevallen een terugval zou veroorzaken. Zonder sociale re-integratie vallen patiënten terug in hun oude gewoontes omdat ze geen werk kunnen vinden of omdat ze niet meer in familie of vrienden kunnen worden opgenomen. Dit ondermijnt alle vooruitgang die mensen tijdens de behandeling hebben geboekt.

Daarom wordt steeds meer erkend dat, om de behandelresultaten te verbeteren, terugval te voorkomen en een succesvolle integratie in de samenleving te verzekeren, een tweedelijnszorgfaciliteit zoals Liberty Home essentieel is voor het resultaat en de continue behandeling van eerdere gebruikers/patiënten.