Bekijk deze website in: Engels

WAT TE DOEN NA REHABILITATIE?

Een rehabiliteringsprogramma voltooien is een belangrijke prestatie waar je op moet feesten. Toch is het behouden van sobrieteit een levenslang proces. Het aannemen dat een programma van 28 of 60 dagen al je problemen kan oplossen, onderschat de ernst van wat je doormaakt. Het duurt even voordat je terug bent waar je was voordat je verslaafd raakte. Maar er zijn zoveel mensen die je willen helpen om het leven na rehab te doorstaan. Omdat je in rehab bent, moet je misschien wennen aan vrienden, familieleden of collega’s die je in een nieuw licht zien. Patiënten die rehab verlaten, moeten zich aanpassen aan hun nieuwe levensstijl en nieuwe vrienden vinden. Terugkeren naar dezelfde vrienden die drinken of drugsgebruik aanmoedigen, doet meer kwaad dan goed, waardoor individuen kwetsbaar zijn. Anderen moeten misschien nieuwe carrières vinden en nieuwe routines starten. Welke beslissing men ook maakt, het is positief dat het ondersteunt hun beslissing om controle te nemen over hun toekomst en te zijn.

Gezonde relaties opbouwen met drugvrije mensen kan een wijze beslissing zijn. Ze kunnen een nieuwgevonden gezonde levensstijl aanmoedigen, positieve afleiding creëren en positieve verandering ondersteunen. Op de lange termijn is dit voordelig voor iemand die behandeling verlaat en sobrieteit behoudt.

Het is belangrijk om een plan te hebben voor voortzetting van de zorg voordat je de behandelingsinstelling verlaat, of zelfs voordat je begint met de opnamebehandeling. Het zal gemakkelijker zijn om de volgende fase van de behandeling te integreren als je al weet waar je moet beginnen. contact opnemen met een behandelingsaanbieder kan je op die weg zetten.

Voor mensen in herstel moet het leven na rehab een tijd zijn van voortdurende vooruitgang naar blijvende sobrieteit. Rehab voltooien is een grote stap, maar voortdurende ondersteuning is noodzakelijk om terugval te voorkomen. Na rehab zijn er verschillende geweldige opties voor voortdurende ondersteuning, waarmee allemaal een gezonde levensstijl wordt aangemoedigd. Sommige hiervan zijn het joinen van sociale groepen die sobrieteit vieren en actiestappen nemen om leden schoon te houden. Het gevoel van verantwoordelijkheid kan een gezonde herinnering zijn voor leden om hun ervaring in behandeling te koesteren, terwijl ze hun nieuwe levensstijl eren. Dit neemt de gedachten weg van destructieve activiteiten uit het verleden en stimuleert bewustzijn in het hier en nu.