Bekijk deze website in: Engels

GAMEVERSLAVING

gameverslaving

VERANDEREN VAN SPELSTRATEGIE VOOR EEN GEZONDER LEVEN

Ontleden Wat Gameverslaving Precies Inhoudt

Wanneer iemand de behoefte voelt om steeds meer tijd te besteden aan het spelen van online games om hetzelfde niveau van plezier te ervaren, vormt dit een duidelijk signaal dat een gameverslaving aan het ontwikkelen is. Het onvermogen om de speeltijd te verminderen en niet succesvol kunnen stoppen met gamen, ondanks de negatieve gevolgen die dit met zich meebrengt, wijst erop dat de gameverslaving grip heeft gekregen.

Gamen begint dikwijls als een vorm van entertainment. Maar wanneer het overdreven veel tijd in beslag neemt en daarnaast het verlangen om deel te nemen aan andere activiteiten of sociale interacties verdwijnt, kan een gameverslaving ontstaan. Deze verslaving kan ernstige gevolgen hebben voor iemands mentale gezondheid en dagelijks functioneren. Het is cruciaal om de oorzaken van gameverslaving te begrijpen, en vroegtijdige herkenning is van vitaal belang om los te komen van de verslaving. Liberty Home Primary Care Facility, gevestigd in België, biedt hulp aan degenen die herstel zoeken van gameverslaving.

Gamen wordt vaak gezien als een vrijetijdsbesteding, maar het kan geleidelijk veranderen in een verslaving wanneer individuen troost, ontsnapping of bevestiging zoeken via de virtuele wereld. De overgang van ’casual’ spelen naar een constante behoefte aan gamen is een duidelijk signaal van een optredende verslaving.

Online gameverslaving kan individuen van verschillende leeftijdsgroepen treffen, maar onderzoeken suggereren dat het vaker voorkomt bij jongere mensen, vooral bij adolescenten en jongvolwassenen. In onze sterk gedigitaliseerde wereld is het gebruikelijk dat ouders schermen gebruiken om hun kinderen rustig of bezig te houden. Helaas kan dit leiden tot een verminderde sociale interactie en een gebrek aan fysieke activiteit. Bovendien kan het onbedoeld leiden tot een latere gameverslaving.

De Impact Van Game Afhankelijkheid Op De Hersenen En Het Dagelijks Leven

Gameverslaving heeft een impact op de hersenen en het dagelijks leven. Online games beïnvloeden de hersenen op een vergelijkbare manier als verslavende drugs, omdat ze de afgifte van dopamine stimuleren, een chemische stof die gedrag versterkt. Dit is een van de redenen waarom online gamen een verslavende stimulus kan zijn.

Wat games zo verslavend maakt, is de meeslepende aard ervan. Virtuele werelden bieden een ontsnapping aan de realiteit en creëren een gevoel van prestatie, “sociale interactie” en een omgeving waarin uitdagingen kunnen worden overwonnen. Deze aspecten dragen bij aan de opwinding die de afhankelijkheid van gamen vergroot.

Daarnaast kunnen bepaalde games de visuele capaciteiten verbeteren. Ze dagen spelers uit om meerdere objecten te volgen, objecten mentaal te draaien, en deze in het geheugen op te slaan en te manipuleren. Dit geldt zelfs voor de minst geavanceerde actie-entertainment games.

Gamingverslaving kan leiden tot neuro-chemische veranderingen in de hersenen. De afgifte van dopamine tijdens het gamen creëert een plezierige ervaring, waardoor de drang om door te blijven spelen wordt versterkt. Na verloop van tijd kunnen deze veranderingen de neurale paden in de hersenen herschikken, wat bijdraagt aan de cyclus van verslaving.

Wat Gebeurt Er Als Je Verslaafd Raakt Aan Gamen?

Wanneer iemand verslaafd raakt aan gamen, kunnen zich diverse tekenen en symptomen van online gameverslaving (internetgamingstoornis) manifesteren, zoals:

  • Slechte prestaties op school of werk
  • Verminderde sociale interacties
  • Huishoudelijke verantwoordelijkheden worden verwaarloosd als gevolg van overmatig videogamegebruik. Ontwenningsverschijnselen zoals verdriet, angst of prikkelbaarheid duiken op wanneer spellen worden weggenomen of gamen niet mogelijk is.

HIER IS HOE WE HELPEN

We zullen eerlijk zijn: herstellen van een verslaving is niet simpel. Ons veelzijdige programma verzekert je echter van optimale begeleiding en ondersteuning tijdens jou herstel. Wij zijn gespecialiseerd in verschillende vormen van psychologische behandeling, namelijk Dialectische Gedragstherapie (DBT) en Cognitieve Gedragstherapie (CGT).

Vertrouwen is wat ons team en onze community bij elkaar houdt. We zijn er met alle aandacht op gericht om je te helpen een realistische re-integratie in jou oorspronkelijke woonomgeving te bieden. We hebben hiervoor wel jou nodig om de eerste stap te zetten. Met alleen praten over het probleem redden we het niet. Re-integratie vereist inzet, inspanning en hard werken. Als je er klaar voor bent, beloven we jouw op alle mogelijke manieren te ondersteunen.

GAMEVERSLAVING