Bekijk deze website in: Engels

VOORGESCHREVEN MEDICATIE

Voorgeschreven medicatie

HET OVERWINNEN VAN DE VERSLAVING AAN VOORGESCHREVEN MEDICIJNEN

Wanneer Worden Voorgeschreven Medicijnen Misbruikt, En Hoe Worden Ze Verslavend?

Verslaving aan voorgeschreven medicijnen is het chronische en herhaalde gebruik van voorgeschreven medicijnen op andere manieren dan voorgeschreven. Hieronder valt ook het gebruik van medicijnen die niet werden voorgeschreven of medicatie voorgeschreven aan andere personen. Voorgeschreven medicatie is farmaceutische medicatie die enkel legaal verstrekt mag worden met een geldig medisch voorschrift.

Het misbruiken van voorgeschreven medicijnen betekent het innemen van een medicatie op een manier of in een andere dosering dan voorgeschreven, het innemen van medicatie voorgeschreven voor iemand anders of het innemen van medicijnen om een gevoel van euforie te ervaren (d.w.z. om high te worden). Het niet-medisch gebruik van voorgeschreven medicatie valt ook onder deze vormen van misbruik.

Hoe kunnen mensen verslaafd raken aan voorgeschreven medicijnen? Onderzoek biedt enkele antwoorden:

 • Studies tonen aan dat bijna een derde van de mensen die opioïden voorgeschreven krijgen voor chronische pijn, ze misbruiken en daardoor verslaafd raken.
 • Bijna 80% van de heroïnegebruikers heeft voor het eerst voorgeschreven medicijnen misbruikt, waardoor de kans op verslaafd raken zorgwekkend groot is.
 • In de meeste gevallen start de afhankelijkheid van voorgeschreven medicatie tijdens de studiejaren, vaak om wakker te blijven of om de druk te verlichten.

 

HOE EEN AFHANKELIJKHEID VAN VOORGESCHREVEN MEDICIJNEN IDENTIFICEREN.

Gedragssymptomen:

Het is vaak een uitdaging om misbruik van voorgeschreven medicatie op te merken. Het is niet omdat iemand bijwerkingen vertoont van de medicatie dat deze medicatie misbruikt wordt. Iemand die voorgeschreven medicijnen misbruikt, loopt het risico op een stoornis in het gebruik van substanties (SUD),een klinische term voor verslaving aan drugs.

Deze lijst van criteria wordt door artsen gebruikt om iemand te diagnosticeren met een SUD. Een persoon moet minstens twee van deze criteria vertonen om te worden gediagnosticeerd:

 • Een individu neemt de stof in grotere doses of gedurende een langere periode dan voorgeschreven.
 • De persoon wil stoppen met het gebruik van de stof, maar slaagt hier niet in.
 • Ze besteden veel tijd aan het verkrijgen, gebruiken of herstellen van de stof.
 • Het individu heeft een sterk verlangen naar de stof.
 • De persoon kan geen taken op school of op het werk voltooien als gevolg van het misbruik van de stof.
 • Ze blijven de stof gebruiken, zelfs als dit problemen veroorzaakt in hun relaties.
 • Het individu verwaarloost belangrijke werk, sociale en recreatieve activiteiten vanwege het misbruik van de stof.
 • De persoon gebruikt herhaaldelijk de stof, zelfs wanneer het gevaarlijk voor hen is.
 • Ze blijven de stof gebruiken, zelfs wanneer hun fysieke of mentale gezondheid achteruitgaat als gevolg van het misbruik van de stof.
 • Het individu heeft steeds meer van de stof nodig om het gewenste effect te bereiken, wat duidt op het ontwikkelen van tolerantie voor de stof.
 • De persoon ervaart ontwenningsverschijnselen wanneer ze de stof niet innemen, en ze kunnen alleen verlichting vinden door opnieuw te gebruiken.

De laatste twee criteria zijn niet van toepassing op personen die voorgeschreven medicijnen onder medisch toezicht gebruiken. Hoewel de bovenstaande criteria relevant zijn voor alle stoffen, focust bovenstaande tekst op voorgeschreven medicatie, die kan leiden tot drugsverslaving.

Het Verwachte Resultaat van Verslaving aan Voorgeschreven Medicijnen:

 • Misbruik van voorgeschreven medicijnen kan ernstige gezondheidsgevolgen hebben, waaronder medicijnverslaving, overdosis en zelfs overlijden.
 • Het misbruik kan ook het oordeelsvermogen aantasten en individuen aanzetten risico’s te nemen, zoals bijvoorbeeld onveilige seks, wat kan leiden tot seksueel overdraagbare aandoeningen.
 • Het gebruik van kalmeringsmiddelen of opioïden kan het denkvermogen, het oordeelsvermogen en de reactietijd aantasten, wat kan leiden tot verkeersongevallen.
 • Wanneer voorgeschreven medicijnen in hogere doses worden ingenomen of anders dan voorgeschreven worden gebruikt, bijvoorbeeld het pletten en snuiven van een pil in plaats van slikken, kunnen leiden tot gevaarlijke bijwerkingen.
 • Bovendien kan misbruik van voorgeschreven medicatie leiden tot een stoornis in het gebruik van substanties (SUD).

HIER IS HOE WE HELPEN

We zullen eerlijk zijn: herstellen van een verslaving is niet simpel. Ons veelzijdige programma verzekert je echter van optimale begeleiding en ondersteuning tijdens jou herstel. Wij zijn gespecialiseerd in verschillende vormen van psychologische behandeling, namelijk Dialectische Gedragstherapie (DBT) en Cognitieve Gedragstherapie (CGT).

Vertrouwen is wat ons team en onze community bij elkaar houdt. We zijn er met alle aandacht op gericht om je te helpen een realistische re-integratie in jou oorspronkelijke woonomgeving te bieden. We hebben hiervoor wel jou nodig om de eerste stap te zetten. Met alleen praten over het probleem redden we het niet. Re-integratie vereist inzet, inspanning en hard werken. Als je er klaar voor bent, beloven we jouw op alle mogelijke manieren te ondersteunen.

VOORGESCHREVEN MEDICATIE