Bekijk deze website in: Engels

Wat is Drugsverslaving? drugsverslaving

Wat is drugsverslaving?

Behandeling van Drugsverslaving Met Gespecialiseerde Zorg En Begeleiding

Een middelenmisbruikstoornis, een andere naam voor drugverslaving, is een aanhoudende en vaak terugkerende aandoening van de hersenen die wordt gekenmerkt door obsessief drugsgebruik ondanks de negatieve gevolgen.

Verslaving omvat veranderingen in het beloningscircuit van de hersenen, wat kan leiden tot sterke drugsverlangens en een verminderd vermogen om van natuurlijke beloningen zoals voedsel, gezelschap of hobby’s te genieten. Veranderingen in oordeel, besluitvorming en zelfbeheersing kunnen ook door verslaving worden veroorzaakt.

Voorgeschreven geneesmiddelen, illegale drugs en alcohol zijn slechts enkele van de vele stoffen die betrokken kunnen zijn bij drugsverslaving. Het kan leiden tot een breed scala aan fysieke en mentale gezondheidsproblemen, zoals leverschade, hartziekte, geestelijke gezondheidsproblemen zoals angst en depressie, en sociale problemen zoals huwelijksconflicten of juridische problemen.

Drugverslaving kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetische, omgevings- en sociale factoren. De behandeling van drugverslaving omvat meestal een combinatie van gedragstherapieën, medicamenteuze behandeling en ondersteuning van vrienden en familie.

HOE DE SYMPTOMEN VAN DRUGSVERSLAVING TE HERKENNEN

De symptomen van drugverslaving kunnen verschillen afhankelijk van de gebruikte stof, de ernst van de verslaving, en individuele factoren zoals genetica en omgevingsfactoren. Echter, enkele veelvoorkomende symptomen van drugverslaving zijn:

Compulsief drugsgebruik:

Drugs gebruiken zelfs wanneer het problemen veroorzaakt op het werk, op school of thuis, en zelfs wanneer het uw gezondheid en veiligheid in gevaar brengt.

Verlangens:

Sterke drang of verlangens om drugs te gebruiken, die kunnen worden getriggerd door bepaalde mensen, plaatsen of situaties.

Verlies van controle:

Het gevoel hebben dat u niet in staat bent om drugsgebruik te controleren of te beperken, en meer gebruiken dan bedoeld of gedurende een langere periode dan bedoeld.

Fysieke afhankelijkheid:

Terugtrekkingsverschijnselen ervaren zoals misselijkheid, hoofdpijn, tremoren of zweten bij het stoppen met drugsgebruik.

Tolerantie:

Meer van de drug nodig hebben om de gewenste effecten te bereiken.

Verwaarlozing van andere activiteiten:

Verminderde interesse in andere activiteiten of hobby’s die ooit leuk waren, en meer tijd en energie besteden aan het verkrijgen en gebruiken van drugs.

Doorgaan met drugsgebruik ondanks negatieve gevolgen:

Drugs blijven gebruiken, zelfs als het problemen veroorzaakt met relaties, financiën, werk of gezondheid.

Veranderingen in gedrag:

Veranderingen in stemming of gedrag, zoals toegenomen prikkelbaarheid, agitatie, angst of plotselinge stemmingswisselingen.

**Als u of iemand die u kent symptomen van drugverslaving ervaart, is het belangrijk om hulp te zoeken bij een medisch of geestelijk gezondheidsprofessional. Vroegtijdige interventie kan de kansen op herstel verbeteren en het risico op ernstige gezondheidsproblemen verminderen.**

HIER IS HOE WE HELPEN

We zullen eerlijk zijn: herstellen van een verslaving is niet simpel. Ons veelzijdige programma verzekert je echter van optimale begeleiding en ondersteuning tijdens jou herstel. Wij zijn gespecialiseerd in verschillende vormen van psychologische behandeling, namelijk Dialectische Gedragstherapie (DBT) en Cognitieve Gedragstherapie (CGT).

Vertrouwen is wat ons team en onze community bij elkaar houdt. We zijn er met alle aandacht op gericht om je te helpen een realistische re-integratie in jou oorspronkelijke woonomgeving te bieden. We hebben hiervoor wel jou nodig om de eerste stap te zetten. Met alleen praten over het probleem redden we het niet. Re-integratie vereist inzet, inspanning en hard werken. Als je er klaar voor bent, beloven we jouw op alle mogelijke manieren te ondersteunen.

“Action is key. Nobody talks themselves into addiction, and we cannot simply talk our way out of it.”

drugsverslaving