Bekijk deze website in: Engels

Wat is Angst? Angststoornis

WAT IS EEN ANGSTSTOORNIS?

GEESTELIJKE GEZONDHEIDSKLINIEK VOOR DE BEHANDELING VAN ANGSTSTOORNIS

In de wereld van de geestelijke gezondheid duikend, biedt deze uitgebreide gids een helder en empathisch overzicht van het diverse spectrum van angststoornissen. Van de aanhoudende, chronische zorgen van een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) tot de plotselinge en overweldigende episodes die kenmerkend zijn voor een paniekstoornis, elke aandoening wordt nauwgezet onderzocht om een grondig begrip te bieden.

Door de ingewikkelde wisselwerking tussen geest en lichaam te onthullen, werpt het verhaal licht op hoe angststoornissen zich fysiek manifesteren en vaak een diepe invloed hebben op het dagelijks functioneren. Verhoogde hartslag, maag-darmstoornissen, spierspanning en slapeloosheid behoren tot de vele symptomen die angst kunnen vergezellen. Door deze symptomen bloot te leggen, spoort de gids lezers aan om de fysieke tol die angst kan eisen te herkennen en aan te pakken.

Door het doolhof van angststoornissen navigerend, dient dit informatieve stuk als een baken van begrip en empowerment. Het demystificeert deze aandoeningen niet alleen, maar biedt ook praktische strategieën en copingmechanismen. Door deze gids worden lezers aangemoedigd om passende behandelingen en ondersteuningssystemen te zoeken, wat een gevoel van hoop en veerkracht bevordert. Uiteindelijk biedt het troost aan degenen die worstelen met deze slopende aandoeningen, waarbij wordt benadrukt dat ze niet alleen zijn en dat effectieve hulp beschikbaar is.

HOE DE SYMPTOMEN VAN ANGST TE IDENTIFICEREN

Het identificeren van de symptomen van angst kan uitdagend zijn, omdat de symptomen kunnen variëren afhankelijk van de persoon zelf. Hier zijn echter enkele veelvoorkomende symptomen die op angst kunnen wijzen:

Hartkloppingen:

Ervaar de verontrustende sensatie van je hart dat racet of fladdert, een veelvoorkomend symptoom van angst dat gevoelens van ongemak kan versterken.

Spierverkramping:

Voel de onverbiddelijke greep van spanning terwijl je spieren strakker worden, een fysieke manifestatie van angst die kan bijdragen aan ongemak en uitputting.

Slapeloosheid:

Strijd om rustgevende slaap te vinden terwijl angst je geest binnendringt, wat leidt tot nachten gevuld met woelen en draaien en het verergeren van gevoelens van vermoeidheid.

Maagklachten:

Onderga het ongemak van gastro-intestinale klachten, zoals misselijkheid, buikkrampen of diarree, terwijl angst ravage aanricht aan je spijsverteringssysteem.

Kortademigheid:

Vecht tegen de sensatie van ademnood of moeite met ademhalen, een verontrustend symptoom dat gevoelens van paniek kan verhogen en angst kan verergeren.

Onvermogen om te concentreren:

Strijd tegen de waas van mentale afleiding terwijl angst je vermogen om je te concentreren belemmert, waardoor je je verspreid voelt en overweldigd door op hol geslagen gedachten.

Zweten:

Ervaar overmatig zweten, zelfs in niet-inspannende situaties, omdat angst het natuurlijke stressreactie van het lichaam activeert, wat leidt tot transpiratie en ongemak.

Gevoelens van Duizeligheid of Licht in het Hoofd:

Ervaar episodes van duizeligheid of lichtheid in het hoofd, vaak vergezeld van een gevoel van draaien of instabiliteit, omdat angst je gevoel van balans en welzijn verstoort.

**Het is belangrijk op te merken dat het ervaren van een van deze symptomen niet per se betekent dat je een verslaving hebt. Als je echter aanhoudende symptomen ervaart die je dagelijks leven beïnvloeden, is het belangrijk om hulp te zoeken bij een zorgprofessional. Zij kunnen een juiste diagnose stellen en een behandelplan op maat maken voor jouw individuele behoeften.**

 

HIER IS HOE WE HELPEN

We zullen eerlijk zijn: herstellen van een verslaving is niet simpel. Ons veelzijdige programma verzekert je echter van optimale begeleiding en ondersteuning tijdens jou herstel. Wij zijn gespecialiseerd in verschillende vormen van psychologische behandeling, namelijk Dialectische Gedragstherapie (DBT) en Cognitieve Gedragstherapie (CGT).

Vertrouwen is wat ons team en onze community bij elkaar houdt. We zijn er met alle aandacht op gericht om je te helpen een realistische re-integratie in jou oorspronkelijke woonomgeving te bieden. We hebben hiervoor wel jou nodig om de eerste stap te zetten. Met alleen praten over het probleem redden we het niet. Re-integratie vereist inzet, inspanning en hard werken. Als je er klaar voor bent, beloven we jouw op alle mogelijke manieren te ondersteunen.

Angststoornis