Bekijk deze website in: Engels

VOEDSEL EN ANGST: EETSTOORNISSEN NAVIGEREN MET LIBERTY HOME

Eetstoornissen zijn ernstige mentale ziekten die een verwoestende impact kunnen hebben op iemands fysieke en emotionele gezondheid. Ze worden gekenmerkt door een ongezonde relatie met voedsel en kunnen leiden tot een breed scala aan fysieke en psychologische problemen.

Liberty Home is een residentieel behandelcentrum dat gespecialiseerd is in de behandeling van eetstoornissen. We begrijpen de complexe aard van deze ziekten en bieden een uitgebreide behandeling die de fysieke, emotionele en sociale aspecten van eetstoornissen aanpakt.

Eetstoornissen Begrijpen Er zijn drie hoofdtypen eetstoornissen: anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuistoornis.

Anorexia nervosa Anorexia nervosa wordt gekenmerkt door zelfverhongering en gewichtsverlies en wordt veroorzaakt door een intense angst om aan te komen of overgewicht te krijgen. Het ontwikkelt zich meestal tijdens de adolescentie of jongvolwassenheid en treft meer vrouwen dan mannen.

Mensen met anorexia kunnen hun voedselinname ernstig beperken, of ze kunnen zich bezighouden met ongezonde gedragingen zoals overmatige lichaamsbeweging of braken.

Symptomen die kunnen optreden als gevolg van anorexia zijn:

 • Duizeligheid of flauwvallen door uitdroging
 • Breekbaar haar/nagels
 • Spierzwakte
 • Maagzuur
 • Ernstige constipatie, opgeblazen gevoel en volheid na de maaltijd
 • Depressie, prikkelbaarheid, angst en vermoeidheid
 • In ernstige gevallen kan anorexia leiden tot hart-, hersen- of multi-orgaanfalen en de dood.

De behandeling van anorexia nervosa omvat het helpen van mensen om hun eet- en gewichtsbeheersingsgedrag te normaliseren en hun normale gewicht te herstellen. Medische behandeling van elke bijkomende psychiatrische of medische aandoening is een belangrijk onderdeel van het behandelplan.

Boulimia nervosa Boulimia nervosa, net als anorexia, ontwikkelt zich meestal tijdens de adolescentie en vroege volwassenheid en komt minder vaak voor bij mannen dan bij vrouwen.

Mensen met boulimia eten vaak ongewoon grote hoeveelheden voedsel in een korte tijd totdat ze pijnlijk vol zijn. Dit gedrag wordt vaak gevolgd door braken. Veelvoorkomende braakgedragingen zijn geforceerd overgeven, vasten, laxeermiddelen en overmatige lichaamsbeweging.

Tijdens een eetbui voelt de persoon meestal dat ze niet kunnen stoppen met eten of beheersen hoeveel ze eten.

Bijwerkingen van boulimia kunnen zijn een ontstoken en zere keel, gezwollen speekselklieren, versleten tandglazuur, tandbederf, zure reflux, irritatie van de darmen, ernstige uitdroging en hormonale verstoringen.

In ernstige gevallen kan boulimia ook een onevenwicht veroorzaken in de niveaus van elektrolyten, zoals natrium, kalium en calcium. Dit kan leiden tot een beroerte of hartaanval.

Mensen met boulimia nervosa kunnen licht ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht of zelfs obesitas zijn. Als ze echter aanzienlijk ondergewicht hebben, worden ze beschouwd als het hebben van anorexia nervosa eetbui/braken type, niet boulimia nervosa.

Eetbuistoornis Eetbuistoornis is een aandoening waarbij een persoon grote hoeveelheden voedsel eet in een korte tijd en een verlies van controle voelt over hun eetgedrag. Het begint meestal tijdens de adolescentie en vroege volwassenheid, maar het kan later ontwikkelen.

In tegenstelling tot mensen met boulimia, compenseren mensen met een eetbuistoornis het niet door braakgedrag zoals overgeven, vasten of misbruik van laxeermiddelen.

Eetbuistoornissen kunnen leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties, waaronder obesitas, diabetes, hypertensie en hart- en vaatziekten.

Net als bij boulimia nervosa is de meest effectieve behandeling voor eetbuistoornis individuele of groepsgebaseerde cognitieve gedragstherapie.

Veelvoorkomende symptomen van eetbuistoornis zijn:

 • Het snel eten van grote hoeveelheden voedsel, in het geheim en tot ongemakkelijk vol, ondanks dat men geen honger heeft
 • Een gebrek aan controle voelen tijdens eetbuien
 • Gevoelens van schaamte, walging of schuld bij het denken aan het eetgedrag
 • Mensen met eetbuistoornissen consumeren vaak een overmatige hoeveelheid voedsel en maken mogelijk geen voedzame voedselkeuzes. Dit kan hun risico op medische complicaties zoals hartziekten, beroertes en type 2 diabetes verhogen.

Ruminatiestoornis Ruminatiestoornis is een aandoening waarbij een persoon voedsel oprispt nadat ze het eerder hebben gekauwd en doorgeslikt. Ze kauwen het dan opnieuw en slikken het opnieuw door of spugen het uit. Dit gebeurt meestal binnen de eerste 30 minuten na het eten.

Mensen met een ruminatiestoornis hebben meestal therapie nodig om het op te lossen.

Als het niet wordt opgelost bij zuigelingen, kan ruminatiestoornis leiden tot gewichtsverlies en ernstige ondervoeding die dodelijk kan zijn.

Volwassenen met deze stoornis kunnen de hoeveelheid voedsel die ze eten, vooral in het openbaar, beperken. Dit kan ertoe leiden dat ze afvallen en ondergewicht krijgen.

Vermijdende Restrictieve Voedselinname Stoornis (ARFID) ARFID is een nieuwe naam voor een oude stoornis. Het stond vroeger bekend als de “voedingsstoornis van zuigelingen en jonge kinderen”. AFRID is een eetstoornis die een verstoring van het eten met zich meebrengt, wat resulteert in een aanhoudend falen om aan voedingsbehoeften te voldoen en extreem kieskeurig eten. Het kan worden veroorzaakt door het volgende:

 • Lage eetlust en gebrek aan interesse in eten of voedsel.
 • Extreem voedsel vermijden op basis van sensorische kenmerken van voedsel, bijv. textuur, uiterlijk, kleur en geur.
 • Zorgen over de gevolgen van eten, zoals angst voor verstikking, misselijkheid, braken, obstipatie, een allergische reactie, etc. (AFRID kan het gevolg zijn van een vroeger trauma) Voedsel vermijden of beperken kan op elke leeftijd beginnen, maar het ontwikkelt zich vaak in de vroege kinderjaren.

In tegenstelling tot anorexia en boulimia hebben mensen met ARFID geen overmatige zorgen over hun lichaamsgewicht of vorm.

Pica Pica is een eetstoornis waarbij een persoon herhaaldelijk dingen eet die geen voedsel zijn en geen voedingswaarde hebben. Dit gedrag gaat vaak over tijd door en kan medische aandacht vereisen.

De stoffen die mensen eten als ze pica hebben, veranderen afhankelijk van leeftijd en beschikbaarheid en kunnen papier, ijs, aarde, zeep, haar, touw, krijt, metaal, kiezels, grond en verfchips bevatten.

Pica kan een persoon op elk moment beïnvloeden, ongeacht hun leeftijd, maar het komt het meest voor bij kinderen. Het wordt het meest gezien bij mensen die lijden aan verstandelijke beperkingen, ontwikkelingsstoornissen zoals autismespectrumstoornis en geestelijke gezondheidsproblemen zoals schizofrenie.

Mensen met pica lopen mogelijk een verhoogd risico op vergiftiging, infecties, darmletsels en voedingstekorten. Afhankelijk van de ingenomen stoffen kan pica dodelijk zijn.

De behandeling van pica omvat het testen op voedingstekorten en deze aanpakken indien nodig. Gedragsinterventies die worden gebruikt om pica te behandelen, kunnen bestaan uit het omleiden van het individu van de niet-voedselitems en het belonen van hen voor het opzij zetten of vermijden van niet-voedselitems.

Eetstoornissen kunnen een diepgaande impact hebben op iemands fysieke gezondheid. Ze kunnen leiden tot gewichtsverlies, ondervoeding en een verscheidenheid aan andere gezondheidsproblemen. Eetstoornissen kunnen ook een aanzienlijke impact hebben op iemands emotionele gezondheid. Ze kunnen angst, depressie, een laag zelfbeeld en een verstoord lichaamsbeeld veroorzaken.

De Rol Van Liberty Home Bij Het Behandelen Van Eetstoornissen Liberty Home biedt een uitgebreide aanpak voor de behandeling van eetstoornissen. Ons programma omvat medische behandeling, therapie en ondersteuning.

Ons medische team biedt voedingsadvies en monitoring, evenals behandeling voor eventuele onderliggende medische aandoeningen. Onze therapeuten bieden individuele, groeps- en gezinstherapie om cliënten te helpen de emotionele en psychologische aspecten van hun eetstoornissen aan te pakken. Ons ondersteuningsteam biedt begeleiding en ondersteuning om cliënten te helpen het herstelproces te navigeren.

Het Pad Naar Herstel Navigeren Met Liberty Home Het herstelproces van een eetstoornis is een uitdagende maar lonende reis. Met de juiste ondersteuning is het mogelijk om een eetstoornis te overwinnen en je leven terug te krijgen.

Bij Liberty Home geloven we dat herstel een teameffort is. We werken nauw samen met onze cliënten om een persoonlijk behandelplan te ontwikkelen dat aan hun individuele behoeften voldoet. We bieden de ondersteuning en begeleiding die je nodig hebt om te slagen in je herstel.

Liberty Home is hier om je te ondersteunen tijdens deze reis. We geloven in je potentieel om te herstellen en een vervullend, gezond leven te leiden. Als jij of een geliefde worstelt met een eetstoornis, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onthoud dat de reis naar herstel een pad is dat je niet alleen hoeft te bewandelen. Met onze uitgebreide zorg en onwankelbare ondersteuning kunnen we deze weg samen bewandelen. Neem vandaag nog contact op en zet de eerste stap naar een gezonder, gelukkiger jij.