Bekijk deze website in: Engels

Verslaving, Geestelijke Gezondheid en Nuchter Leven: Het Vinden van het Pad naar Nuchterheid.

Het begrijpen van de relatie tussen verslaving en geestelijke gezondheid is cruciaal voor het bereiken van blijvende soberheid in een sober living-omgeving.

Middelengebruik en verslaving kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van geestelijke ziekte en vice versa. (Bron: NIH) In ons sober living-huis begrijpen we het belang van het aanpakken van beide problemen om een vervullend en duurzaam leven in soberheid op te bouwen.

De relatie tussen verslaving en geestelijke gezondheid

Verslaving en geestelijke gezondheidsproblemen zijn nauw met elkaar verweven. Drugsgebruik dat voor de eerste symptomen van een psychische stoornis komt, kan veranderingen in hersenstructuur en -functie veroorzaken en leiden tot de ontwikkeling van psychische problemen zoals depressie of angst. Bovendien kunnen geestelijke gezondheidsproblemen leiden tot verslaving, omdat mensen mogelijk drugs of alcohol gebruiken als een manier om met hun psychische problemen om te gaan.

Wat veroorzaakt de relatie tussen geestelijke gezondheid en verslaving?

Mensen die lijden aan geestelijke gezondheidsproblemen gebruiken vaak drugs en alcohol als zelfmedicatie, wat de symptomen kan verergeren en leiden tot psychische nood of middelenmisbruik. (Bron: NIH)

Kindertijd trauma en genetica zijn beide risicofactoren die kunnen bijdragen aan de relatie tussen geestelijke gezondheid en verslaving. (Bron: NIH, NIH)

Andere factoren die van invloed zijn op zowel verslaving als geestelijke gezondheid zijn omgevingsfactoren zoals waar je woont, je cultuur en sociaaleconomische status, en neurologische factoren zoals hoe je neurotransmitters functioneren en de rijping van je hersenen.

In ons sober living-huis houden we rekening met al deze factoren bij het bieden van behandeling en ondersteuning aan iedereen die door onze deuren stapt.

De voordelen van een gecombineerde behandeling van verslaving en mentale gezondheid

Omdat verslaving en mentale gezondheidsproblemen zo nauw met elkaar verbonden zijn, is het belangrijk dat elke zorginstelling ze samen behandelt om patiënten te helpen bij het bereiken van blijvend herstel (Bron: NIH). Behandelingen die je kunt krijgen in een woonhuis kunnen onder meer revalidatie, medicatie, ondersteuningsgroepen en praattherapie omvatten.

Als verslaving en mentale gezondheidsproblemen samen worden behandeld, kunnen cliënten een reeks voordelen ervaren, waaronder:

  • Verbeterde algehele geestelijke gezondheid en welzijn
  • Verminderd risico op terugval
  • Toename van zelfbewustzijn en begrip van triggers
  • Verbeterde coping-vaardigheden en emotionele regulatie
  • Grotere kans op blijvend herstel

Bij Liberty Home begrijpen we het belang van het educeren van mensen over de relatie tussen verslaving en mentale gezondheid, daarom bieden wij op maat gemaakte behandelingen ontworpen om individuen te helpen hun verslaving en mentale gezondheidsproblemen aan te pakken. Deze omvatten groepssessies, ondersteuningsgroepen, lichamelijke activiteit, één-op-één-therapie, therapeutische taken en vrijwilligersprogramma’s.

Ons woonhuis voor nuchter leven helpt bij het bieden van een belangrijke stap in de overgang naar herstel. Ons mededogende en zeer getrainde personeel begrijpt de relatie tussen verslaving en mentale gezondheid en is toegewijd aan het helpen van onze patiënten bij het genezen van hun ervaringen.

Bij Liberty Home is ons doel om de educatie en ondersteuning te bieden die mensen nodig hebben om een vervullend en duurzaam leven te leiden in nuchterheid.