Bekijk deze website in: Engels

VAN DUISTERNIS NAAR DAGERAAD: MIJN REIS MET LIBERTY HOME DOOR JAN RANE

Ik leefde in constante angst. Angst voor oordeel, angst voor de toekomst, angst voor anderen…

Hoewel mijn actieve verslaving zes jaar duurde, was mijn gedrag en denkwijze altijd die van een verslaafde sinds ik een kind was. Obsessie en fantasie maken deel uit van wie ik ben.

Mijn verslaving bracht me op donkere plaatsen – stelen, web van bedrog en manipulatie, schulden, baanverlies, familie en vrienden pijn doen en mijn lichaam niet respecteren.

Na drie jaar met drie halfslachtige pogingen om clean te worden, belandde ik in een staat van bestaan waar de drugs en alcohol niet meer werkten, ik had geen excuses meer, mijn leven lag in puin, ik had geen geld op mijn naam en ik wist gewoon niet hoe te leven zonder middelen. Ik was wanhopig op zoek naar verandering.

Na twee maanden in primaire behandeling kwam ik aan bij Liberty Home met een grote neppe glimlach op mijn gezicht in een poging de angst en onzekerheid over de toekomst te verbergen. Ik werd met liefde verwelkomd.

Ik had het geschenk van wanhoop gekregen. Mijn obsessie met gebruiken en drinken verliet me heel snel. Het ging nooit echt om de substantie. Ik kwam er pijnlijk achter dat ik achterbleef met het echte probleem… ikzelf.

Mijn counselor hielp me hiermee te confronteren – mijn gedrag, denken, acties en ego. Toen ik alleen maar wilde wegrennen en me verstoppen, gaven Vincent en het Liberty-personeel me zorg, mededogen, geen oordeel en geduld. Ze lieten me zien dat het oké is om kwetsbaar te zijn. Sterker nog, ze moedigden het aan en omarmden het.

Liberty en Vincent lieten echt geen steen onomgekeerd. We werkten door de schade van verslaving, jeugd- en seksueel trauma, en hadden ook gezamenlijke sessies met mijn familie en vrienden.

Terwijl Liberty mijn thuis werd, viel de neppe glimlach langzaam weg om mijn ware zelf te onthullen – ik leerde wat het is om een heel authentiek persoon te zijn.

Door te leven bij Liberty leerde ik dingen die ik toen niet eens wist dat nodig waren om een gezond leven te leiden – grenzen, echte eerlijkheid, acceptatie van anderen en empathie.

Hun Reintegratieprogramma is precies dat – naast het rigoureus aan mezelf werken, begeleidde en ondersteunde Vincent me ook door de praktische elementen van het herbouwen van mijn leven, zoals het krijgen van een baan, budgetteren om financieel onafhankelijk te worden en het vinden van een huis in mijn nieuwe stad.

Terwijl dit harde werk plaatsvond, ervoer ik ook hoe het is om echt te leven, weer plezier te hebben en oprecht te lachen. Ik voelde me veilig. Liberty was de moeilijkste maar ook een van de gelukkigste tijden van mijn leven.

Vandaag, dankzij Liberty Home, werk ik fulltime als directeur van een reclamebureau, studeer ik psychologie, heb ik passies & hobby’s, help ik anderen en zijn mijn relaties sterker en gezonder dan ooit.

Ik ben niet langer in oorlog met mezelf. Ik besta niet langer gewoon in de wereld.

Ik zeg altijd dat Liberty Home mijn leven niet heeft gered. Alleen ik had dat kunnen doen. Wat het echter wel deed, is me helpen een mooi, authentiek en duurzaam leven op te bouwen dat verder gaat dan ik ooit had kunnen bedenken. Een leven dat ik niet eens wist dat ik wilde of nodig had.

Liberty hielp me de persoon te worden die ik nooit wist dat ik kon zijn.

Maar het belangrijkste is dat het de plek is die me echt vrij heeft gemaakt.