Bekijk deze website in: Engels

INVESTEREN IN VERSLAVING EN GEESTELIJKE GEZONDHEID: DE ECONOMISCHE EN SOCIALE VOORDELEN VAN LIBERTY HOME IN BELGIË ONTHULD

Geestelijke gezondheids- en verslavingsdiensten gaan niet alleen over het transformeren van levens; ze zijn een krachtige investering in onze gemeenschappen. Onze nieuwe Liberty Home-faciliteit in België belichaamt dit, en brengt een veelheid aan sociale en economische voordelen met zich mee, samen met onze gespecialiseerde zorg.

Liberty Home En Haar Missie

Liberty Home is een secundaire re-integratiezorgfaciliteit die gespecialiseerd is in het bieden van op maat gemaakte behandelingen voor een reeks verslavingen en geestelijke gezondheidsstoornissen. Onze aanpak is gebaseerd op drie sleutelpilaren:

 • Individuele autonomie
 • Gepersonaliseerde zorg
 • Ondersteunende gemeenschap

Onze missie gaat verder dan herstel – we streven ernaar levens te transformeren, het welzijn van de samenleving te bevorderen en bij te dragen aan een productievere economie.

De Economische En Sociale Impact Van Geestelijke Gezondheidsstoornissen En Verslavingen In België

Geestelijke gezondheids- en verslavingsproblemen kunnen verstrekkend zijn, en België is niet immuun. Hier is een overzicht van de cijfers:

 • In 2020 had ongeveer 16% van de Belgen te maken met depressie en 20% met een gegeneraliseerde angststoornis. (Bronnen: Statista, Statista)
 • België is de cocaïnehoofdstad van Europa, volgens het EU Drugsbureau.
 • Van 2001 tot 2020 nam de prevalentie van gegeneraliseerde angststoornissen toe in de Belgische bevolking. In 2020 werd één op de vijf Belgen getroffen door deze stoornis. (Bron: Statista)
 • In 2018 werd geschat dat 9,7% van de Belgen tussen 15 en 64 jaar dagelijks alcohol consumeerde. (Bron: Statista)

Deze statistieken onthullen een ontnuchterend beeld. Volgens de cijfers kampt België met aanzienlijke geestelijke gezondheids- en verslavingsproblemen. Deze problemen kunnen leiden tot verhoogde gezondheidszorgkosten, verlies van productiviteit en het uiteenvallen van gezinnen. Ze kunnen ook bijdragen aan criminaliteit en geweld.

De Rol Van Liberty Home Bij Het Aanpakken Van Deze Problemen

Secundaire zorg verwijst naar programma’s of faciliteiten die voortdurende behandeling en ondersteuning bieden aan mensen die een primair behandelprogramma voor verslaving of geestelijke gezondheidsproblemen hebben voltooid.

Wanneer iemand zijn primaire zorgbehandeling voltooit, kan hij worden doorverwezen naar een secundair zorgcentrum om zijn herstelreis voort te zetten. Het is een “brug” tussen intensieve primaire zorg en een leven van onafhankelijkheid. Een soort “tussenwoning”.

Secundaire zorg is cruciaal in de herstelreis. Het biedt een ondersteunende gemeenschap voor individuen na de primaire behandeling, en helpt bij hun overgang terug naar het dagelijks leven.

Liberty Home is een voorbeeld van een secundaire zorgfaciliteit. We bieden een scala aan diensten, waaronder:

 • Comfortabele accommodatie
 • Sereniteit
 • Ontbijt en avondeten
 • Therapeutische taken & koken
 • Willekeurige drug- & alcoholtesten (inclusief willekeurige kamerzoekactie)
 • Een-op-een sessies met een toegewijde counselor (extra sessies brengen extra kosten met zich mee)
 • 12-stappenprogramma & bijeenkomsten (inclusief toezicht met Recovery Assistant)
 • Verplichte BRAAI gevolgd door het binnenshuis levensverhaal
 • Voedingsdeskundige eenmaal per week + maaltijdplan (extra kosten van toepassing)
 • Gemeenschapsgroepen
 • Doelengroep en onderwerp
 • Ondersteuning bij terugvalpreventie
 • Een machteloze & schadegroep
 • Een fysieke activiteit
 • Een personal trainer op aanvraag (extra kosten van toepassing)
 • Volledige toegang tot WIFI

Ons meelevende en hoogopgeleide personeel is toegewijd aan het helpen van onze patiënten om te genezen van hun ervaringen.

Een opmerkelijk succesverhaal is dat van Morgane, onze directeur bij Liberty Home.

Het verhaal van Morgane

Op 16-jarige leeftijd worstelde Morgane met anorexia en boulimia. Ze ging langzaam van extravert en gelukkig naar introvert, irrationeel en geïsoleerd. Ze vond al snel troost op de bodem van een wodkafles.

Haar leven veranderde toen ze om hulp vroeg. Morgane verhuisde van België naar Zuid-Afrika voor een klinisch programma. Vervolgens vond ze in 2017 hoop en genezing via een revalidatiecentrum in Zuid-Afrika.

“Vandaag heb ik de kans om anderen te helpen door mijn passie en beroep in sociaal werk. Een helpende hand uitsteken herinnert me aan waar ik ben geweest en hoe ik nooit wil terugkeren. Samen kunnen we hoop en genezing vinden op deze reis van herstel. Neem contact op via www.libertyhome.co.za.” – Morgane, Directeur

Ze ervoer uit de eerste hand de behoefte aan faciliteiten zoals deze en maakte het haar missie om mensen zoals zij te helpen aan hun herstelreis te beginnen. Na haar succes was haar doel om hun beproefde en geteste aanpak terug te brengen naar haar geboorteland België. En onze nieuwe faciliteit hier zal haar helpen dat te bereiken.

De Economische en Sociale Voordelen van Liberty Home in België

Faciliteiten zoals Liberty Home bieden aanzienlijke economische voordelen. Door gespecialiseerde zorg te bieden, helpen we de last op ziekenhuizen en spoeddiensten te verminderen, waardoor de algehele gezondheidszorgkosten dalen.

Maar daar stopt het niet. Stel je een persoon voor die zijn verslaving overwint en zich als een actief, productief lid opnieuw integreert in de samenleving. Dat is één persoon minder op sociale zekerheid, één meer die bijdraagt aan de economie – door werk, belastingen en consumentenuitgaven.

Er zijn ook verschillende sociale voordelen. Bewoners ervaren een verbeterde levenskwaliteit, en de ondersteunende gemeenschap die binnen Liberty Home wordt bevorderd, helpt sterkere gemeenschapsbanden te smeden. Met zijn focus op autonomie en onafhankelijkheid bevordert Liberty Home re-integratie en maatschappelijke samenhang.

Conclusie

Onze nieuwe faciliteit in België is meer dan alleen een gebouw – het is een krachtpatser voor verandering, een bron van maatschappelijk welzijn en een katalysator voor economische groei. Door de transformerende kracht van secundaire zorg te benutten, kunnen we gezondere, gelukkigere gemeenschappen creëren.

Investeren in faciliteiten zoals Liberty Home biedt aanzienlijke beloningen:

 • Economische voordelen: Verminderde gezondheidszorgkosten, verhoogde productiviteit en veiligere gemeenschappen.
 • Sociale voordelen: Verbeterde levenskwaliteit, sterkere gezinsbanden en een veerkrachtige gemeenschap.

We nodigen je uit om deel uit te maken van deze missie. Steun geestelijke gezondheidsinitiatieven zoals die van ons bij Liberty Home. Bekijk onze website om te ontdekken hoe je een rol kunt spelen bij het creëren van een sterker België.