Bekijk deze website in: Engels

Het verhaal van Morgane

Het delen van mijn persoonlijke verhaal/ervaring verandert elke keer als ik hierom word gevraagd. Hoewel ik er zeker van ben dat ik maar één leven heb, is de reden hiervoor dat we dankzij dit proces genaamd ‘in herstel zijn’, elke dag een beetje meer evolueren op persoonlijk ontwikkelingsniveau. “Herstel is geen bestemming, het is een reis”, zeiden ze. Ik viel op mijn knieën in juni 2016 om hulp te vragen; de reden hiervoor was dat ik voor de eerste keer dacht dat ik de controle verloor over mijn ‘beste vriend’; een fles Vodka. De vrijdagochtend moest ik kiezen tussen het ondergaan van de onthoudingsverschijnselen van stoppen met drinken na een binges van 5 maanden om schoon te zijn voor de bruiloft van mijn broer of om door te drinken en geen fysieke of mentale pijn te ‘voelen’. “H.O.P.E, Hold On Pain Ends”, zeiden ze. Op dat moment was mijn leven een complete puinhoop, maar nog erger, een complete leugen. Ik dacht dat ik een performer was; ik dacht dat ik een perfectionist was, ik dacht dat ik al deze fantastische dingen was die me langzaam maar zeker in een negatieve spiraal duwden toen de realiteit me bewees dat ik het niet was. “Ik ben niet gefaald, ik heb betaald voor een les”, zeiden ze.

Het begon op de leeftijd van 16 toen ik aandacht zocht door voedselcontrole; ze noemen het een eetstoornis. Het verliezen van 20 kg in 60 dagen was mijn volgende geplande doel, en helaas bereikte ik dit doel. Mijn gedrag veranderde; van een extraverte, vrolijke jonge dame, werd ik teruggetrokken, geïsoleerd, zelfverzekerd, zelfzuchtig en irrationeel. Anorexia Nervosa werd Bulimie toen mijn lichaam steeds meer honger had. Hangend boven een toiletpot terwijl ik mijn volgende trip naar de supermarkt plande, werd de bron van mijn onhandelbaarheid. “Als je naar je lichaam luistert wanneer het fluistert, hoef je nooit meer naar het te luisteren wanneer het gilt”, zeiden ze. En toen ontdekte ik alcohol en deze stem in mijn hoofd werd stil voor een paar momenten, en ik kon ‘genieten’. Mijn motieven om alcohol te drinken waren nog steeds ‘op punt’ op dat moment; waarom zou ik me zorgen maken als ik wakker werd in het ziekenhuis vanwege alcoholvergiftiging als de reden dat ik dronk was ‘plezier hebben’? Hoe meer ik dronk, hoe meer berouw/schuldgevoel ik de volgende ochtend voelde omdat ik niet kon herinneren wat er de avond ervoor was gebeurd. “Schaamte sterft in blootstelling”, zeiden ze. Opgevoed in een gezonde en liefdevolle huishouding, kwamen opeens enkele ‘incidenten’ mijn weg; een zeer hectische breuk met de eerste liefde van mijn leven, een scheiding, de dood van dierbaren, lichaamswijzigingen door overmatig eten en liters alcohol; de perfecte excuus om nu alle prestatievaardigheden/alle overcompensatievaardigheden te releasen en ‘alcoholisch’ te gaan drinken. Mijn universiteitsgraad was niet langer nodig. De primaire focus werd ‘mijn volgende drankje’. “Wat je geest beheerst, beheerst je leven”, zeiden ze.

Gelukkig had mijn familie nog niet opgegeven. Ze haalden me uit mijn ‘6 maanden durende drank- en drugsfeest’ en voltooide mijn opleiding onder hun stevige toezicht. Drinken was op dit moment geen optie, dus begon ik opnieuw mijn relatie met eten of mannen… Al deze dingen om te ontsnappen aan Morgane, want op dat moment was het kijken naar mezelf in de spiegel zo pijnlijk. ‘Als alcohol je niet doodt, zal de levensstijl dat wel doen’, zeiden ze. Het verbergen van deze ziekte werd een steeds moeilijkere taak; ik gebruikte om mijn verslaving aan eten/alcohol/mannen te ‘verbergen’ door te overcompenseren op andere manieren, zoals het behalen van goede schoolcijfers, slagen in sport, het betrekken bij intellectuele uitdagingen, enz. ‘Je kunt een masker maar een bepaalde tijd dragen’, zeiden ze.

Liberty home Sober Living & Reintegration care - Morgane - Director

Verslaving is een progressieve ziekte; het wordt niet beter als je geen hulp vraagt. Mijn snelle neerwaartse spiraal bewees dit. Een fysieke afhankelijkheid van alcohol was onvermijdelijk en inderdaad op de leeftijd van 23 in 4 maanden tijd, werd ik afhankelijk van mijn beste vriend, de fles Vodka. Ik verloor de controle; mijn focus was de volgende fles en hoe ik de volgende fles zou krijgen, betalen en verbergen. Dit kostte mijn geest 99% van de dag. “Een fysieke afhankelijkheid en een mentale obsessie,” zeiden ze. Waarom werkte een inpatient programma in Zuid-Afrika voor mij en niet de talrijke psychologen, psychiaters, alcoholcoaches die ik in België ‘moest’ proberen? Het enige verschil is dat voor mijn opname in Zuid-Afrika, ‘ik’ degene was die om hulp vroeg omdat ik echt ‘hulp wilde’ en niet iedereen anders die me zei dat ik ‘hulp nodig had’. “Herstel is voor degenen die het willen, niet voor degenen die het nodig hebben,” zeiden ze. Door dit proces besefte ik dat deze ziekte weinig te maken heeft met de stof [alcohol, voedsel, verdovende middelen, en mensen in mijn geval] maar meer om de gedragingen en waarom ik die stoffen greep. Sobriety van deze stoffen was alleen het begin, toen begon het echte werk. En dat is helaas het moeilijke deel. “Alles wat je wilt zit aan de andere kAddictie is een progressieve ziekte; het wordt niet beter als je geen hulp vraagt. Mijn snelle afdaling bewees dit. Een fysieke afhankelijkheid van alcohol was onvermijdelijk en inderdaad, op 23-jarige leeftijd in 4 maanden tijd, werd ik afhankelijk van mijn beste vriend, de fles vodka. Ik verloor de controle; mijn focus was de volgende fles en hoe ik de volgende fles zou krijgen, betalen en verbergen. Dit beheerste mijn geest voor 99% van de dag. “Een fysieke afhankelijkheid en een mentale obsessie,” zeiden ze. Waarom werkte een opnameprogramma in Zuid-Afrika voor mij en niet de talrijke psychologen, psychiater, alcoholcoaches die ik in België moest proberen? De enige verschil is dat voor mijn opname in Zuid-Afrika ‘ik’ degene was die hulp vroeg omdat ik echt ‘wilde’ helpen en niet iedereen anders die me vertelde dat ik ‘hulp nodig’ had. “Herstel is voor degenen die het willen, niet degenen die het nodig hebben,” zeiden ze. Door dit proces begreep ik dat deze ziekte weinig te maken heeft met de stof [alcohol, voedsel, narcotica en mensen in mijn geval] maar meer om de gedragingen en waarom ik die stoffen greep. Sobriëteit van deze stoffen was slechts het begin, toen begon het echte werk. En dat is helaas het moeilijke deel. “Alles wat je wilt, is aanDoor dit proces te doorlopen, realiseerde ik me dat deze ziekte weinig te maken heeft met de stof [alcohol, voedsel, narcotica en mensen in mijn geval] maar meer met de gedragingen en waarom ik die stoffen greep. Sobriëteit van deze stoffen was slechts het begin, daarna begon het echte werk. En dat is helaas de moeilijke deel. “Alles wat je wilt is aan de andere kant van angst”, zeiden ze. Voel ik me dankbaar om een alcoholist te zijn? Nee. Als jonge vrouw is het soms uitdagend en rigide en heeft men veel doorzettingsvermogen nodig om niet terug te vallen in die eerste slok. Maar vandaag voel ik me wel bekwaam met gereedschappen om om te gaan met het leven en daar ben ik dankbaar voor. “Je bent altijd een beslissing verwijderd van een totaal ander leven”, zeiden ze. Ik heb de mogelijkheid om terug te geven aan de nog lijdende verslaafde door mijn passie en beroep; door een helpende hand te bieden aan iemand anders, herinner ik mezelf waar ik vandaan kom en hoe ik daar niet terug wil gaan. “Je houdt alleen wat je hebt door het weg te geven”, zeiden ze. www.libertyhome.co.za – Reik uit.