Bekijk deze website in: Engels

GOKKEN TEGEN DE KANSEN: GOKVERSLAVING OVERKOMEN

Gokverslaving is een ernstig probleem dat miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het kan je financiële stabiliteit, persoonlijke relaties en mentale gezondheid beïnvloeden. Het begrijpen en overwinnen van gokverslaving vereist het onder ogen zien van de effecten ervan en het implementeren van strategieën die herstel en welzijn bevorderen.

Het Begrijpen van Gokverslaving
Gokverslaving, ook bekend als pathologisch gokken of dwangmatig gokken, is een impulscontrolestoornis. Mensen met een gokverslaving ervaren vaak een aantal negatieve gevolgen, waaronder financiële problemen, relatieproblemen en juridische problemen.

Er zijn een aantal factoren die kunnen bijdragen aan gokverslaving, waaronder:

Genetica: Mensen die een familiegeschiedenis van gokverslaving hebben, zijn meer geneigd om zelf de stoornis te ontwikkelen.
Persoonlijkheidskenmerken: Mensen die impulsief, op zoek naar spanning, of een slecht zelfbeheersing hebben, hebben meer kans om een gokverslaving te ontwikkelen.
Levensstressoren: Mensen die stress of angst ervaren, kunnen eerder gaan gokken als een manier om met deze emoties om te gaan.
Gokverslaving gaat niet om het geld, maar om de ‘high’ of de spanning die men ervaart bij de activiteit. Deze gedragsverslaving kan net zo verlammend zijn als een drugs- of alcoholverslaving.

De Cyclus Van Verslaving
De cyclus van verslaving is een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is. Het begint meestal met een persoon die een plezierig gevoel ervaart, zoals opwinding of euforie, wanneer ze gokken en winnen. Dit plezierige gevoel kan leiden tot een verlangen om weer te gokken om dat gevoel opnieuw te ervaren.

Na verloop van tijd moet de persoon misschien meer en meer gokken om hetzelfde niveau van plezier te ervaren, maar ze eindigen alleen maar met verliezen. Ondanks de “dip”, zal een persoon blijven gokken, hopend om de spanning van het opnieuw winnen te ervaren. Helaas zijn ze nooit in staat om dat gevoel van opwinding of euforie dat ze eerst ervoeren, te recreëren.

Wat uiteindelijk gebeurt is dat mensen wanhopig worden, en dit resulteert vaak in financiële problemen, relatieproblemen en andere negatieve gevolgen.

Gokverslaving Overwinnen
Het overwinnen van een gokverslaving is een moeilijke reis, maar het is mogelijk. Er is geen one-size-fits-all oplossing voor het overwinnen ervan. Er zijn echter een aantal effectieve behandelingen beschikbaar. Enkele van de meest voorkomende behandelingen zijn:

Cognitieve gedragstherapie (CGT): CGT is een soort therapie die mensen helpt om de manier waarop ze denken over en reageren op gokken te veranderen.
– 12-stappen programma’s: 12-stappen programma’s, zoals Anonieme Gokkers, bieden steun en begeleiding aan mensen die worstelen met gokverslaving.
Medicatie: Medicatie kan worden gebruikt om de symptomen van gokverslaving te behandelen, zoals depressie en angst.
Naast behandeling zijn er een aantal dingen die mensen kunnen doen om zichzelf te helpen gokverslaving te overwinnen. Deze omvatten:

Het probleem herkennen: De eerste stap naar herstel is het erkennen van het probleem. Deze erkenning kan uitdagend zijn, maar is een cruciale stap.
Triggers identificeren: Het is belangrijk om de dingen te identificeren die gokdrang veroorzaken. Eenmaal deze triggers geïdentificeerd zijn, kunnen mensen strategieën ontwikkelen om ermee om te gaan.
Limieten stellen: Mensen zouden limieten moeten stellen op hoeveel ze gokken en hoe vaak ze gokken.
Alternatieven vinden: Mensen zouden andere activiteiten moeten vinden die ze leuk vinden en die geen gokken betrekken.
– Steun zoeken: Mensen zouden steun moeten zoeken van vrienden, familie, of professionele behandelingsaanbieders.
Hulp zoeken: Professionele hulp is cruciaal bij het bestrijden van verslaving. Therapeuten en consulenten kunnen je de nodige tools geven om je conditie te beheren.
Het overwinnen van een gokverslaving is mogelijk met de juiste hulp en vastberadenheid.

Als jij of iemand die je kent worstelt met verslaving, is het belangrijk om hulp te zoeken. Bij Liberty Home streven we ernaar om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren om mensen te helpen verslaving te overwinnen. We geloven dat met de juiste ondersteuning, mensen kunnen herstellen van verslaving en gezonde, productieve levens kunnen leiden.