Bekijk deze website in: Engels

DEPRESSIEVE STOORNIS

depressieve stoornis

HET PAD VAN DEPRESSIE NAAR BEVRIJDING

Diepgaand begrip van depressie

Een depressie is meer dan je enkel ‘down’ voelen; het is een complexe aandoening van de hersenen. Deze ernstige geestesziekte kan je meesleuren in een diepe duisternis, waardoor je het gevoel hebt dat die je volledig wordt geconsumeerd door een innerlijke duisternis. Depressie is een sluipende en aanhoudende aandoening die elk aspect van je leven kan overschaduwen en je dagelijkse functioneren kan verstoren.

Belang van Begrip

Het is cruciaal om de oorsprong, symptomen en het potentieel voor dubbele diagnoses te begrijpen. In België zet Liberty Home Primary Care Facility zich in voor mensen die tegen depressie strijden, en biedt uitgebreide interventies en holistische therapieën om de onderliggende oorzaken aan te pakken. Liberty Home streeft ernaar hen die met een depressie kampen te helpen.

Gebruik Van Middelen Als Coping Mechanisme

Mensen die kampen met een depressie zoeken soms hun toevlucht tot middelen, wat bijkomende uitdagingen met zich meebrengt. Deze situatie, beter bekend als een dubbele diagnose, vormt een extra hindernis op weg naar herstel.

Soorten depressie

Depressie kent verschillende vormen, zoals:

  • Grote depressieve stoornis: wordt ook wel klinische depressie genoemd. Dit is wanneer mensen het gevoel hebben dat er een constante donkere wolk boven hen hangt. Het heeft een invloed op het dagelijks functioneren en zorgt ervoor dat er een verminderde interesse is in activiteiten die voorheen wel leuk gevonden werden.
  • Persistente depressieve stoornis: deze vorm van depressie wordt gekenmerkt door een langdurige lage stemming die bij volwassenen twee jaar of langer aanhoudt, en bij kinderen en adolescenten minstens één jaar duurt. Het kan episoden van ernstige depressie afwisselen met perioden van mildere symptomen waarin dagelijks functioneren wel mogelijk is.
  • Postpartum depressie: dit treft vrouwen na de geboorte van een baby. Het veroorzaakt intense en aanhoudende gevoelens van angst, verdriet en vermoeidheid. Hierdoor wordt het voor moeders moeilijk om voor zichzelf en hun baby’s te zorgen. Postpartum depressie kan beginnen van enkele weken tot enkele maanden na de bevalling.
  • Psychotische depressie: dit is een vorm van depressie met psychoses die optreden wanneer mensen erg depressief worden en waanideeën (valse overtuigingen) en hallucinaties (horen of zien van dingen die er niet zijn) ervaren.

Seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD): SAD is gerelateerd aan seizoensveranderingen en komt meestal voor in de winter, wanneer er minder zonlicht is en de dagen korter zijn. Het kan leiden tot symptomen van depressie.

Wat Veroorzaakt Depressie?

Er zijn verschillende oorzaken van depressie, waaronder:

  • Genetische factoren
  • Omgevingsfactoren
  • Psychologische factoren
  • Biochemische factoren

Een persoon heeft een verhoogd risico op depressie als iemand in de familie een depressiegeschiedenis heeft of als ze trauma, grote levensveranderingen, ernstige stress of bepaalde lichamelijke ziektes hebben meegemaakt (zoals Covid, Hartziekte, Diabetes, Kanker of Parkinson), of als bijwerking van bepaalde medicijnen.

HIER IS HOE WE HELPEN

We zullen eerlijk zijn: herstellen van een verslaving is niet simpel. Ons veelzijdige programma verzekert je echter van optimale begeleiding en ondersteuning tijdens jou herstel. Wij zijn gespecialiseerd in verschillende vormen van psychologische behandeling, namelijk Dialectische Gedragstherapie (DBT) en Cognitieve Gedragstherapie (CGT).

Vertrouwen is wat ons team en onze community bij elkaar houdt. We zijn er met alle aandacht op gericht om je te helpen een realistische re-integratie in jou oorspronkelijke woonomgeving te bieden. We hebben hiervoor wel jou nodig om de eerste stap te zetten. Met alleen praten over het probleem redden we het niet. Re-integratie vereist inzet, inspanning en hard werken. Als je er klaar voor bent, beloven we jouw op alle mogelijke manieren te ondersteunen.

depressie